Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Алкохолът е най-често употребяваното психоактивно вещество в световен мащаб

Home  >>  Алкохолът е най-често употребяваното психоактивно вещество в световен мащаб

Алкохолът е най-често употребяваното психоактивно вещество в световен мащаб. Злоупотребата с него е здравен и социален проблем не само при възрастните, но и при младежите. Този факт е обезпокоителен с оглед на това, че при младите хора психичните и физиологични процеси се развиват динамично, а интензивната употреба на алкохол може да ги влоши в значителна степен.

Младите хора посочват различни причини, поради които употребяват алкохол: смятат, че е готино; желаят да се впишат в групата; искат да се докажат пред другите; чувстват се тревожни или депресирани. Някои младежи посягат към алкохола, защото имитират поведението на родителите си и смятат, че това е „норма“ и е в реда на нещата. В допълнение, употребата на алкохол при младите хора може да доведе до тежки прояви на рисково поведение, включително увреждане на собственото здраве и това на околните, както и до влошен успех в училище и обтегнати отношения с родителите. Честите предупредителни признаци на вредна употреба на алкохол включват: бързи промени в настроението; нарушен ритъм на ежедневните дейности (става късно, ляга късно); смяна на компанията; криминогенно поведение; екстремни промени в поведението; дистанциране от семейството и от предишни приятели.

Често родителите считат, че консумацията на алкохол от страна на подрастващите е нещо нормално  или част от тяхното израстване. Това може да доведе до неглижиране на проблема и увеличаване на рисковите фактори, свързани с експериментирането с алкохол. Един от тях е употребата на други психоактивни вещества. Обикновено родителите са неподготвени и в шок от факта, че детето им е засегнато от вредните последици от алкохола.  В подобни случаи те обвиняват себе си. Стават критични и контролиращи, надявайки се, че така ще се справят с проблема. За съжаление практиката ни показва, че проблемите ескалират и родителите започват да се чувстват безпомощни.

Ние от ПИЦ по ПН в гр. София можем да помогнем на Вас, родителите като ви предложим компетентна и надеждна помощ. Ако забележите признаци на вредна употреба на алкохол у детето си, може да се свържете с нашите специалисти, а консултациите са поверителни. Ние ще отговорим на вашите въпроси относно употребата на алкохол и наркотици.

Направете първата стъпка към възстановяването на детето си. Свържете се с нас, за да ви съдействаме да се справите с проблема.

Телефон на Дневен консултативен цантър за деца, юноши и родители: 02 9311202.

Работно време: всеки делничен дан от 08:00 до 18:00 часа.