Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

„Как да общуваме с порасналите си деца?“, „Майко, татко, чувате ли ме?“

Home  >>  „Как да общуваме с порасналите си деца?“, „Майко, татко, чувате ли ме?“

„Как да общуваме с порасналите си деца?“, „Майко, татко, чувате ли ме?“. С тези въпроси стартираха участниците – родители и ученици от 117 СУ, в двете успоредни надграждащи обучения по Националната програма „От връстници за връстници“. Срещите се проведоха на 24.07.2021 г. в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители (ДКЦДЮР).

Акцентът бе върху общуването. За родителската група интерес предизвика „вечната“ тема за спецификите при обмена на информация между родител – дете и капаните, в които възрастните могат неволно да попаднат и да останат криворазбрани от младежите. Думите, които използват юношите, общувайки със своите родители също често водят до недоразумения.

„Да можем да чуваме и да говорим така, че да бъдем чути е умение, което всеки сам изобретява, тъй като всеки един влага различен смисъл в думите. Може би най-важният начин за разбиране на тийнейджъра е езикът. На тази среща стана възможно извеждането на опорни точки, които да направят общуването възможно и ползотворно. Родителите използваха пространството на събитието, за да зададат въпросите, които ги тревожат“, сподели психотерапевтът Милена Жекова, водещ на родителската група.

Да бъдеш авторитет не значи да знаеш всичко. Независимо от възрастта всеки човек има право да говори за себе си, да бъде изслушан и по възможност разбран. Автентичността на езика не се изразява в употребата на повелително наклонение, а в опита за разбиране чрез думите присъствието на другия, който по свой собствен и уникален начин да намери себе си. 

От своя страна тийнейджърите с интерес откриваха страстта в „разбирането на себе си едновременно с разбирането на другия“. Оцениха пространството за дискусия високо, едновременно спазвайки груповите правила и извличайки полезност от мненията на околните за себе си. В тази връзка психологът Боряна Николова, работещ с младежите по време на обучението коментира: „На тийнейджърите им бе осигурена възможност да излъчат конкретни въпроси, на които да получат отговор, без да бъдат съдени, оценявани или критикувани от родителите. В същото време самите те възприеха ролята на експерти, отговаряйки на директни „горещи“ въпроси, излъчени от родителската група. С изключително внимание и използвайки асертивността, тийнейджърите изясниха собствената си гледна точка на ясен и достъпен за по-възрастните език.

Успоредно с двете надграждащи обучения, бе проведена и информационно-дискусионна среща по НП за излъчване на доброволци от присъстващите бъдещи деветокласници.  С желание и готовност за доброволческа дейност се заявиха петима младежи и пет девойки.