Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Новата учебна година с „летящ старт“ за превенцията на алкохол и наркотици

Home  >>  Новата учебна година с „летящ старт“ за превенцията на алкохол и наркотици

 15 септември, София. ПИЦ по ПН – София отбеляза края на лятната ваканция с вълнуващо състезание по гребане на езерото в Панчарево. В надпреварата взеха участие деца между 8 и 18 години от различни столични училища, които преминаха през шестдневен обучителен тренинг. Целта на инициативата е малчуганите и тийнейджърите да прекарат повече време сред природата, да им се даде възможност да общуват пълноценно с връстниците си по време на летните дни, когато са извън училищната среда и задълженията им са много по-малко.

„Децата жадуват за игри навън, обичат предизвикателствата и новите преживявания. По време на тренинга те бяха обгрижвани от нашите психолози и социални работници – споделяха с тях и обсъждаха най-разнородни теми. Треньорите пък по гребане им дадоха друга емоция – учиха ги на упоритост и дисциплина. Нашите деца тренираха на двойни каяци, упражняваха щафетно гребане, а накрая всички участваха в състезание, в което трябваше да работят в екип. Вярвам, че и децата, и родителите са останали доволни. Екипът на Центъра оценява инициативата като успешен модел за засилване на социалните връзки, които са от изключителна важност за благосъстоянието на младежите в общността“, споделя д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

Приключението с каяци е част от националната програма „Връстници обучават връстници“ и в изпълнение на инициативата „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“, която се осъществява в партньорство със Съюза на пивоварите (СПБ). Кампанията за превенция на употребата на алкохол от подрастващите и в подкрепа на здравословния начин на живот на семействата е една от най-устойчивите и дългосрочни инициативи в България. Тя дава възможност децата да тренират своите социални умения, учат се да изразяват и овладяват емоциите си, да се забавляват, спортувайки и всичко това напълно безплатно за семействата и под ръководството на професионалисти „Това лято, Превантивният център по зависимости осъществи две летни академии и две приключенски терапии с каяци, които обхванаха общо над 60 деца.  Радвам се, че Съюзът на пивоварите бяхме част от тези дейности, защото те наистина се осъществяват по всички стандарти за ефективни превантивни практики.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

През летните месеци ПИЦ по ПН – София осъществи редица спортни и творчески инициативи, родителски обучителни групи, тренинг семинари на специалисти в сферата на образованието. Очакванията са новата учебна година да започне с „летящ старт“ за двете национални програми за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества – в прогимназия и в гимназиален етап. Всички дейности по националните програми за превенция са адаптирани за извънредни условия на работа.