Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Нарисувана пролет

Home  >>  Новини и събития  >>  Нарисувана пролет

На 15.04.2019 г. в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН-София се проведе занятие по рисуване с деца от столичното 129 ОУ “Антим І”, водено от художника авангардист Иван Яхнаджиев. С позитивна нагласа и вдъхновени от пролетта, децата сътвориха своите топли морски пейзажи, слънчеви селски къщи, радващи окото със своята дълбочина и детски поглед, фантастични пеперуди и портрети под вещите напътствия на артиста.

Иван Яхнаджиев завършва живопис в класа на проф. Добри Добрев през 1977 г. Твори основно пейзажи, натюрморти и фигурални композиции. За малките художници казва, че излизат със самочувствие от занятието, защото скромността не е нещо, което трябва да възпитаваме у децата. Децата трябва да имат самочувствие. Мисли, че днешното занимание с него е научило “децата на малко повече самочувствие, на малко повече чувство към естетиката, да имат отношение към света, към пролетта, към България, към живота, едно по-дълбоко разбиране да имат към нещата”.

Възрастта между 9 и 11 години е етап на сложност и реализъм. Децата осъзнават, че има много повече детайли в техния свят, отколкото са забелязвали досега. Започват да развиват повече отношения в групата и се самоосъзнават. С критично око сравняват своите работи с тези на връстниците си. Повече за значението на изкуството в развитието на децата можете да прочетете тук.