Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

На Велики четвъртък разговор с младежи по програма за селективна превенция

Home  >>  Новини и събития  >>  На Велики четвъртък разговор с младежи по програма за селективна превенция

 

      Велики четвъртък. Денят от Страстната седмица когато на Тайната вечеря се събират Исус Христос и неговите ученици. Започват специалните великденски служби. Рано сутринта преди изгрев слънце се боядисват яйцата. Първото се боядисва червено и докато е още топла боята се прави кръстен знак върху челата на децата. То се слага пред домашната икона за здраве и берекет. През тези дни благодетелните хора даряват на бедните храна и дрехи, за да се почувстват на празника и те щастливи.

    На този специален ден се проведе и разговор с групата от програмата на ПИЦ по ПН – София по селективна превенция. Участниците дискутираха традициите и символиката на червеното яйце, козунака и великденската трапеза. Разкриваха с любопитство тайнствата на всеки един от дните на Страстната седмица и така до Възкресение Христово – Великден. Денят на големия празник.

     Топлина, смиреност, любов към ближния изпълват сърцата ни по време на великденските празници. Когато трапезата е споделена празникът е още по-хубав. Когато си споделил и от времето си, за да покажеш на някого, че не е сам – щастието е пълно.

   Разговорът с младежите по програмата за селективна превенция щеше да е още по-вълнуващ ако можеше да се осъществи лице в лице. Тази година извънредните условия не го позволяват, но пък стремежът да се подкрепяме сега по-силен.

    Предстои Велика събота. Последният ден от великия пост. Започва голямото месене на козунаци. В 23 часа е Пасхалната служба. В полунощ, водещият службата свещеник, трикратно възвестява възкресението на Христос с думите: „Христос Возкресе“, а богомолците отговарят на всяко известие с: „Во истина Возкресе!“. Тази година ще се присъединим към инициативата да си останем в къщи и на балконите си със запалени свещи ще покажем своята съпричастност.

      Пожелаваме ви козунаците ви да са сладки, а вашето яйце да е най-силно, за да сте здрав през цялата година! Светли празници, изпълнени с вяра и надежда, любов и разбирателство!