Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Приключенски ден (Аdventure Тherapy)

Home  >>  Новини и събития  >>  Приключенски ден (Аdventure Тherapy)

Над двадесет и пет младежи от дванадесет различни столични училища избраха Витоша за свободното си време. Инициативата е на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София и има за цел да покаже на подрастващите възможност за свободното време, която е забавна, образователна и здравословна.

Приключенският ден се състоя на 28-ми октомври, когато се проведе  туристически поход от село Владая през Панорамна поляна до местността Игликина поляна и връщане в Княжево. Маршрутът бе избран от Генадий Матвеев и Елена Маджарова (и двамата от екипа на ПИЦ по ПН – София), които успяха да заразят всички младежи с ведър дух и ентусиазъм за планински приключения.

Преходът не беше просто „ободряваща разходка“, а изпълнен с предизвикателства  ден. Децата успешно се справиха със стръмните терени, изкачиха се като истински алпинисти с помощта на въже по специално обозначените места и заслужено си починаха при Извора в местността Игликина поляна.

В „деня на алтернативата“, както самите младежи го определиха, имаше и специално организирани игри. „Въжето на доверието“ сплоти участниците и спомогна за развиване на умения за взаимопомощ и общуване с връстници. Децата доказаха пред самите себе си, че могат да се справят с физически и емоционални предизвикателства сред природата. Съвместните игри, инициативите за решаване на проблеми, дейностите по изграждане на доверие, високо приключенските преживявания спомогнаха за развиване на самостоятелност и емоционална компетентност у младежите. Чувството за удоволетвореност от преодоляните предизвикателства повишиха самочувствието  и самооценката на всички от групата.

Най-добър индикатор за успеха на инициативата, е желанието на участниците да се включат и в други събития на Превантивно-информационния център. Някои от подрастващите проявиха готовност да бъдат подготвени за доброволци и да помагат на връстници да откриват алтернативи на употребата на психоактивни вещества (ПАВ).

Отново се убедихме в невероятните  възможности, които предлага природата, като алтернатива за свободното време и дори като причина за намиране на такова. Младежите споделиха, че изживяването е било „вълнуващо и удоволетворяващо“, а ние бихме добавили, че „денят на алтернативата“ ще прерасне в дългосрочна инициатива на ПИЦ по ПН – София, тъй като по уникален начин съчетава приключенска терапия против стрес с образователно преживяване за личностно развитие.