Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

„Ръководство за лечение на непълнолетни с разстройства, свързани с употребата на наркотици“

Home  >>  Новини и събития  >>  „Ръководство за лечение на непълнолетни с разстройства, свързани с употребата на наркотици“

 

От Националния център по обществено здраве и анализи предоставят „Ръководство за лечение на непълнолетни с разстройства, свързани с употребата на наркотици“.

Автор е Федон Калотеракис, зам.-директор на KETHEA и председател на Световната федерация на терапевтичните общности (WFTC). В документа се посочват стандартите за качество за развитието на услуги за лечение на разстройства, свързани с употребата на наркотици, различните модели на лечение на подрастващите, сред които поведенческа терапия, индивидуално и групово консултиране, семейни интервенции и др. Приложени са също насоки за лечение, разгледана е програмата за юноши в България, като за подрастващите препоръчителният модел е модифицирана терапевтична общност. Посочени са важни указания за програмата, свързани с нейната максимална ефективност.

Ръководството излиза в изключително важен момент за специалистите от ПИЦ по ПН – София, защото съвсем скоро бе одобрена и вече стартира Програма за индикативна превенция на употребата на психоактивни вещества „Дневен център за младежи – 12-18 г.“. Тя се доближава в голяма степен до принципните положения заложени в документа, което го превръща в надежден инструмент за постигане на ефективност на Програмата.