Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Сървайвър в планината

Home  >>  Новини и събития  >>  Сървайвър в планината

Ученици, студенти и младежи, експериментиращи или употребяващи психоактивни вещества, предизвикаха себе си в „Деня на алтернативите“. Еднодневната екскурзия по програма „Индикативна превенция“ се проведе в неделя (на 03.11.) и включваше истински сървайвър предизвикателства. Денят започна с „въздушни“ препятствия. „Ела с нас – Код приключение“ (компания за организиране на мероприятия на открито) вдигна високо летвата на трудност и изпита както физическата издръжливост, така и психическата устойчивост на младежите, чрез предизвикателството – „Въжена градина“.

 

 

Генадий Матвеев (от екипа на ПИЦ по ПН – София) пое щафетата на приключенските изпитания и предизвика участниците да усвоят техники за палене на огън в планината. Младежите обсъдиха теми като правила за безопасност в горска среда, основни изисквания при планиране на преход и адекватни реакции в непредвидени ситуации. Дейностите на открито дадоха възможност на всички от групата да се почувстват по-самоуверени, да усвояват нови умения и да срещнат нови приятели.

 

 

Истински фурор предизвика приготвянето на „горски“ хляб. След изпитанията за воля и издръжливост младежите не се поколебаха да демонстрират изобретателност и ловкост. Те се заеха с направата на импровизирана дървена скара, на която да изпекат истински „хлебни шишчета“. Омесването на тестото се превърна в символичен ритуал и предразположи сървайвърите да споделят преживявания и емоции, да обменят опит и знания.

 

 

Елена Маджарова и Деница Анастасова (от екипа на ПИЦ по ПН – София и главни инициатори на „Деня на алтернативите“) споделиха, че повишаването на адреналина по здравословен начин, чрез екстремни  и позитивни преживявания, може да се определи като „приключенска терапия“ за справяне с житейските предизвикателства.