Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

С грамоти, подаръци и удовлетворение приключиха двете издания на тазгодишната лятна академия „Избирам себе си“

Home  >>  Новини и събития  >>  С грамоти, подаръци и удовлетворение приключиха двете издания на тазгодишната лятна академия „Избирам себе си“

От 19-ти до 30-ти юли 2021 г. се проведе поредното издание на лятна академия „Избирам себе си“. Две групи от деца между 10 и 15 години прекараха по 5 дни в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители (ДКЦДЮР) в активни занимания с ръководителите от екипа на програмата – Геновева Димитрова, Велислава Цанкова и Жанет Михова.

Времето в академията премина в опознаване, трениране на комуникационни техники, усвояване на умения за вербално и невербално общуване. Децата се учиха да  разпознават, назовават и споделят емоциите си, говориха за отношенията у дома, в училище и приятелската среда. Разбраха привилегията на правилата, необходимостта от спазването им, за да живеем по-добре в група и тренираха умения за спазването им.

Част от заниманията включваха гребане с каяк на езерото в Панчарево. Единодушни бяха, че  спортът е важна част в младежкото израстване, как той тренира не само тялото, а и духа. В този ден някои участници преодоляха страховете си, подпомогнати от квалифицираните и мотивирани инструктори.

Децата усвояваха житейски умения като сами приготвяха своя обяд и десерт, взимаха заедно решения и носеха екипна  отговорност за крайния продукт.

Дните в академията бяха посветени на разнообразни дейности – имаше време за готвене, спорт, изкуство, дискусии… И всичко това премина под знака на сътрудничеството и уважението. Занятията се водеха в малка група, така че всеки да може да сподели емоциите си и да допринесе за сплотяването на колектива.

„Надяваме се всеки от 19-те участника да е получил и запазил нещо, което да ползва в своето развитие и всички да са си тръгнали обогатени с нови знания, умения и приятелства. Ние от екипа на академията останахме удовлетворени и вдъхновени. Изпратихме децата с грамоти и подаръци и очакваме да се видим с тях отново. Продължаваме да вярваме, че младежи, които познават себе си, знаят как да общуват, умеят да отстояват позицията си и да поставят граници, имат хобита, време за спорт и истински приятели – растат здрави и силни личности, устойчиви на илюзорното щастие на психоактивните вещества“, сподели психологът Велислава Цанкова от името на екипа на „Избирам себе си“.