Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Представители от три институции и ученици от 94 СОУ „Димитър Страшимиров“ проведоха дискусионна среща на тема „Вредата от употребата на психоактивни вещества“

Home  >>  Представители от три институции и ученици от 94 СОУ „Димитър Страшимиров“ проведоха дискусионна среща на тема „Вредата от употребата на психоактивни вещества“

За първи път след пандемията от коронавирус представители от три институции се събраха в 94 СОУ „Димитър Страшимиров“, район „Слатина“, за да проведат дискусионна среща на тема „Вредата от употребата на психоактивни вещества“. Експертите разкриха възможностите, актуалните политики и перспективите,  за да отговарят на предизвикателствата, свързани с превенцията в сферата на зависимостите.

Събитието се състоя на 12.05.2022 г. и в него взеха участие кметът на р-н „Слатина“, Георги Илиев, зам.-кметът по социалните въпроси и интеграцията – Благородна Здравкова, експертът от Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – Пламенка Петрова и представители на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Важни акценти в срещата бяха асертивното поведение и как да казваме „не“ при натиск от връстници. Г-жа П. Петрова представи програмата за селективна превенция: „Аутрич работа и превантивни дейности срещу употребата на наркотични вещества в рискови общности и деца от малцинствени групи”.  Бяха засегнати актуалните въпроси за последиците от употребата на ПАВ и новите синтетични наркотици. Пламенка Петрова запозна аудиторията с рисковете при експериментиране с т.н. „билки“, райски газ, енергийни напитки, алкохол, пушене на наргиле, цигари и др.

Теми за дискусии станаха представените на срещата филми, посветени на наркозависими.

„Наркотиците са най-сигурния начин да спреш да бъдеш човек. Най-добрият начин да спреш наркотиците, е изобщо да не започваш“, сподели кметът на р-н „Слатина“ – Георги Илиев.

Представителите от Столичната дирекция на вътрешните работи запознаха учениците със законовите последици при отглеждане, разпространение и употреба на психоактивни вещества. Споделиха и случаи от практиката.

Г-жа Пламенка Петрова представи програмите, които ПИЦ по ПН реализира и представи институцията като пространство, в което младите хора и техните семейства имат възможност да повишат информираността си относно ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол. Тя подчерта, че консултациите и услугите в столичния Център са безплатни и са подходящи както за юноши и родители, така и за лица над 25 години.