Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Кокаин

История на употреба

Кокаинът е стимулант с голям потенциал за зависимост. Той е един от най-старите известни наркотици – злоупотребата с него датира повече от 100 години, а листата на коката се използват от хиляди години. Чистият кокаин е извлечен от листата на храста Еrythroxylon coca, за първи път през средата на 19 век от химика Гедке и е наречен еритроксилин. Храстът расте основно в Перу, Колумбия и Боливия. И до днес част от местните жители дъвчат редовно нейните листа, за да преодолеят студа, лесната уморяемост и другите въздействия на голямата надморска височина и студения климат. През ранните години на миналия век кокаинът е главният стимулант, който се използва в елексири и тоници за лечение на болести от най-различно естество.

 

Характеристика

Кокаинът представлява фин бял прах. Често в уличния кокаин могат да се наблюдават и различни примеси.

 

Форми и начини на употреба

Кокаинът има две химически форми – хидрохлоридна сол и “свободна база” (freebase). Хидрохлоридната сол на кокаина е прахообразна и основните начини на приемане са смъркане, венозно инжектиране, пушене, втриване в мукозни тъкани, напр. венците. Класическият, и най-разспространен начин на приемане си остава смъркането. Крек е уличното име на “свободната база” (freebase) на кокаина, която е преработена форма на прахообразния кокаин хидрохлорид в субстанция, която може да се пуши. Името идва от звука, който се чува при пушенето на крека. Ефектът от пушенето се появява моментално и е много кратък – по-малко от 10 секунди. Наблюдава се комбинирана употреба на кокаин или крек с хероин – “speedball”. Едновременното приемане на кокаин и алкохол води до получаването на съединението кокаетилен, който има по-дълго време на действие в мозъка и е по-токсичен от двете вещества поотделно. Рискът от внезапна смърт при тази комбинация е повишен многократно.

 

Ефекти и признаци на употреба

Физиологични ефекти – включват разширение на зениците, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, на телесната температура, апетита е намален. Съществува опасност от хипертонична криза, мозъчен кръвоизлив, епилептични гърчове, остра бъбречна недостатъчност. 

Психични ефекти – появяването и продължителността на ефекта от кокаина зависи от начина на употреба. Колкото е по-бърза абсорбцията на кокаина, толкова ефекта е по-интинзивен и по-кратък. Ефекта при смъркане е със сравнително бавно начало и продължава 15 – 30 минути, докато при пушенето започва по-бързо и продължава 5 – 10 минути. При приемането на кокаин, употребяващия се чувства еуфоричен, енергичен, разговорлив, контактен, в добро настроение. Той усеща повишена чувствителност към зрителни, звукови и тактилни дразнители. Временно се намалява нуждата от храна и сън. Голяма част от употребяващите намират, че наркотика им помага да изпълняват по-бързо прости физически и интелектуални задачи.

 

Последици при продължителна употреба

Физиологични последици – наблюдават се многобройни медицински усложнения при употребата на кокаин. Някои от най-честите усложнения са: нарушения в сърдечния ритъм, болки в сърдечната област и инфаркти; респираторни проблеми като болки в гръдната област и затруднения в дишането; неврологични проблеми като инсулти, припадъци и главоболие; гастроинтестинални проблеми като стомашни болки и гадене. Редовното смъркане може да доведе до загуба на обоняние, кървене от носа, затруднения в гълтането, възпаление на носната преграда с последваща перфорация.

Психични последици– употребата на кокаин, при която се наблюдават многобройни взимания с увеличаващи се дози, води до състояние на повишаваща се раздразнителност, избухливост, подозрителност, безпокойство и параноя. Като последствие от това може да се развие пълната клинична картина на параноидна психоза (кокаинова психоза), при която индивидът губи връзка с действителността и получава слухови халюцинации. Наблюдава се склонност към насилие и агресия.

Социални последици – появяват се конфликти в семейството, работата и с приятелите. Хроничната употреба води до загуба на големи количества пари, поради високата цена на кокаина. Често се достига до закононарушения и проблеми с полицията.

 

Зависимост

Кокаинът е наркотик с голям потенциал за зависимост. Употребяващите кокаин бързо губят възможността да контролират приемането му и се развива синдром на зависимост.

 

Абстиненция

Абстиненция настъпва след внезапно спиране при хронична употреба. Клиничните прояви настъпват от 1 до 5 дни след прекратяването на приема. Симптомите са сравнително дискретни, като се наблюдават нарушения в съня, раздразнителност, депресивни прояви и безразличие.

 

Предозиране

Приемането на свръхдоза кокаин води до разширение на зениците, ускорение на пулса, повишаване на кръвното налягане, задръжка на урина, мускулни спазми, кожни обриви. Повишеното кръвно налягане при високи дози или при използването на крек може да доведе до мозъчен инсулт. Описани са стереотипни движения на устата и езика и конвулсии. В психичен план доминира налудността: субектът описва слухово “звънене” и изпитва чувство, че под кожата му пълзят насекоми. Смърт може да настъпи от сърдечно-съдова и белодробна недостатъчност.