E К С Т А З И (M D M A)


История и употреба

 
MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine) е синтетичен наркотик, химически подобен на стимуланта метамфетамин и на халюциногена мескалин. Той е активната съставка в таблетките екстази. Екстази действа едновременно като стимулант и халюциноген, предизвиквайки енергизиращ ефект и промени в сензорните възприятия. MDMA е създаден в Германия през 1912 год. в лабораториите “Мерк” като първоначална съставка при синтезирането на други лекарства. През 70-те години е предписван от някои психиатри при психотерапевтични сесии за улесняване на комуникацията с пациента и за по-добро вникване в собствените му проблеми. Тогава е излязло названието “пеницилин за душата”. Използван е и за подтискане на апетита, въпреки че екстази никога не е преминавал клинични изпитания и никога не е бил одобряван за употреба при хора. По това време екстази се появява и на улицата и започва да се употребява на студентски купони. През 1985 Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (Drug Enforcement Agency) го обявява за незаконно вещество с недоказан терапевтичен ефект.
 

Характеристика

 
Екстази обикновено е под формата на таблетки с много разнообразни форми, цвят и изображения на тях. Други популярни названия на екстази са XTC, ADAM, бонбончета, дискобисквитки, фентъзи.
 

Форми и начини на употреба

 
Ексатази се продава като таблетки. Съдържанието на активно вещество MDMA в тях е между 60 и 120 милиграма. Таблетките често съдържат не само MDMA, но и други субстанции като метамфетамин, кофеин, ефедрин, някои аналгетици и др. В таблетките има и други вещества за попълване и подобряване на вкуса, които са съставени от захари – глюкоза, лактоза. Това трябва да се има предвид от лица с диабет. Екстази се приема през устата, като много често се комбинира с други психоактивни вещества като марихуана и алкохол. Рядко екстази се предлага под формата на прах, който може да се смърка и инжектира.

 

Ефекти и признаци на употреба

 
Физиологични ефекти – при приемане на екстази се получава повишена физическа активност за дълъг период от време (от 3 до 6 часа). Това, макар и рядко може да доведе до най-важния остър страничен ефект – подчертано повишаване на телесната температура (хипертермия) до 42 градуса, а понякога и повече. Лечението на хипертермията изисква незабавни медицински грижи, поради опасност от бързото получаване на конвулсии и развиване на остра бъбречна недостатъчност. Екстази може да причини дехидратация, повишаване на кръвното налягане и сърдечна недостатъчност при предразположени индивиди. Екстази може да намали помпената функция на сърцето през периодите на повишена физическа активност, с по-нататъшно усложняване на този проблем. Най-честите странични ефекти включват гадене, втрисане, изпотяване, спонтанно стискане на зъбите, мускулни крампи и замъглено зрение.

Психични ефекти – при приемане на екстази се описва първоначален период на дезориентация за около 30 минути. Следва период на повишена физическа активност, еуфория, улеснена комуникативност, безсъние за 3 до 6 часа. Тези ефекти се наблюдават най-вече при широкото използване на екстази в клубове и на рейв-партита за по-продължително танцуване. Последният период е на изчерпване и депресия, който трае около 8 часа. В този период могат да се наблюдават и по-тежки психически реакции, като страх, паника, понякога съчетани с агресия.

Последици при продължителна употреба

 
Физиологични последици – наблюдават се някои медицински усложнения при продължителна употреба на екстази. След хипертермия понякога може да възникне токсичен хепатит, който може да доведе до хепато-целуларна недостатъчност и енцефалопатия. Рядко хроничната употреба може да доведе до стеатоза и цироза на черния дроб. Промените в сърдечно-съдовата система се изразяват в тахикардия и ритъмни нарушения.

Психични последици – най-честите ефекти при хронична употреба на екстази включват тревожност, безпокойство, раздразнителност и понижено настроение, което при някои индивиди може да се утежни до клинически изявен депресивен епизод. Понякога се наблюдават нарушения в съня, загуба на апетит, липса на удоволствие от секса. Някои от тези нарушения може би не се дължат директно на активното вещество MDMA, а са следствие на комбинациите с други вещества, както и на допълнителните вещества, които се намират в таблетките екстази.

Социални последици – появяват се конфликти в семейството. Трудно се изпълняват служебните задължения поради непреодолимата умора, настъпваща след повишената физическа активност и безсънието, предизвикани от приемането на екстази. Опасност от произшествия съществува при шофирането на кола на следващия ден след приема.

Зависимост

 
При някои индивиди екстази може да предизвика зависимост. Изследване в САЩ сред млади хора, употребяващи екстази показва, че 43 % от тях покриват критериите за зависимост, а 34 % покриват критериите за злоупотреба с наркотични вещества. Експерименти с животни показват, че те предпочитат екстази пред други удоволствени стимули, което е още един отличителен белег на повечето вещества, предизвикващи зависимост.
 

Абстиненция

 
Повечето от употребяващите есктази изпитват абстинентни симптоми като изтощение, загуба на апетит, депресивно настроение и проблеми в концентрацията, които изчезват след приемането на нова доза.
 

Предозиране

 
Предозирането с екстази е възможно, и включва симптоми като слабост, високо кръвно налягане, панически атаки. В някои по-тежки случаи се стига до загуба на съзнание и припадъци.
Анкета
Ако вие или ваш близък употребявате алкохол или наркотични вещества, към кого бихте се обърнали за помощ?

Към частен терапевт 
Към специалисти от Столичния превантивен център по наркомании /ПИЦ по ПН/  
Мога да се справя сам 
Новини
Тренинг семинар за родители и деца
На 18.11.2017 г. по програма „Избирам себе си” за превенция на употребата на психоактивни вещества се проведе тренинг-семинар за деца и родители в 78. СУ „Христо Смирненски” гр. Банкя. Събитието беше открито от домакините - зам. директорът по административна дейност, г-н Здравков и от гостите в лицето на  д-р ... още »