Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Значението на изкуството в развитието на децата

Home  >>  Header Images  >>  Значението на изкуството в развитието на децата

Значението на изкуството в развитието на децата

On април 22, 2019, Posted by , In Header Images, With No Comments

Въпреки че някои хора могат да възприемат художественото образование като лукс, простите творчески дейности са някои от градивните елементи на детското развитие. Да се ​​научим да създаваме и оценяваме визуалната естетика може да е по-важно от всякога за развитието на следващото поколение деца, докато те растат.

Ползи от изкуството за детското развитие

Моторни умения: Много от движенията, свързани с правенето на изкуство, като например задържане на четка за рисуване или рисуване с пастел, са от съществено значение за растежа на фините двигателни умения при малки деца. Според редица източници, етапите на развитие около тригодишна възраст трябва да включват чертането на кръг и започване на използването на детски ножици. На около четиригодишна възраст децата могат да начертаят квадрат и да започнат да режат прави линии с ножици. Използването на ножици в предучилищна възраст, е много важно, тъй като развива сръчността, от която децата ще се нуждаят за писане.

Езиково развитие: За много малки деца, правенето на изкуство – или просто говорене за него – дава възможност да се научат думи за цветове, форми и действия. Когато малките са на възраст една година, родителите могат да правят прости дейности, като намачкването на хартия между дланите и да го наричат ​​”топка”. Така до началното училище учениците могат да използват описателни думи, за да обсъждат собствените си творения или да говорят за това, какви чувства са изпитали, запознавайки се с различни стилове в изкуството.

Вземане на решения: Художественото образование укрепва уменията за разрешаване на проблеми и критично мислене. Опитът на вземане на решения и избори в процеса на създаване на изкуство се пренася в други части на живота. Когато учениците изследват, мислят, експериментират и изпробват нови идеи, тогава творчеството има шанс да разцъфне.

Визуално обучение: Рисуване, скулптура с глина и нанизващи мъниста върху нишка, развиват визуално-пространствени умения, които са по-важни от всякога. Дори малки деца знаят как да управляват смарт телефон или таблет, което означава, че още преди да могат да четат, децата приемат визуална информация. Тази информация се състои от знаци, които получаваме от снимки или триизмерни обекти от дигитални медии, книги и телевизия.

Родителите трябва да са наясно, че децата научават много повече от графичните източници, отколкото в миналото, а децата да знаят повече за света, отколкото само това, което могат да научат чрез текст и цифри. Образованието по изкуства учи учениците как да интерпретират, критикуват и използват визуална информация и как да правят избори въз основа на това. Знанията за визуалните изкуства, като графичната символика, са особено важни за подпомагане на децата да станат интелигентни потребители и да се ориентират в свят с маркетингови лога.

Изобретателност: Когато децата се насърчават да изразят себе си и да поемат рискове в създаването на изкуство, те развиват усещане за иновация, което ще бъде важно в живота им за възрастни. За да се движи напред обществото се нуждае са мислещи, изобретателни хора, които търсят нови начини и подобрения, а не от хора, които могат само да следват посоките. Изкуството е начин за насърчаване на процеса и опита от измисляне и подобряване на нещата!”

Културно съзнание: Тъй като живеем във все по-разнообразно общество, изображенията на различни групи в медиите могат също да представят смесени послания. Ако едно дете играе с играчка, която предполага расистки или сексистки смисъл, част от това културно съзнание се развива поради естетиката на играчката – цвета, формата, структурата на косата. Ученето на децата да разпознават избора, който художника или дизайнера са направили в изобразяването на даден предмет помага на децата да разберат концепцията, че това, което виждат, може да бъде нечие тълкуване на реалността.

Подобрено академично представяне: Проучванията показват, че съществува връзка между изкуството и други постижения. Младите хора, които редовно се занимават с изкуство, е много по-вероятно да подобрят академичните си постижения, да участват в олимпиади по математика, български език, биология и др. отколкото деца, които не се занимават с изкуство.

Миглена Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *