Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Медии

Home  >>  Библиотека  >>  Медии

 

Росица Станулова – психолог при Превантивен център по проблемите на наркоманиите – София: Възрастта пада когато говорим за начална упатреба на психоактивни вещества. 12-13 годишни те са още деца и пораженията са големи, току-що започнали да се съграждат се разрушават. 3.07.2020 г.

Разговор с Александрина Димитрова и Росица Станулова в предаването “Гледна точка”: “12-годишни деца вече употребяват наркотици!”

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————

Виктория Казакова – психолог в Превантивно-информационния център по наркоманиите: Възрастта на децата, използващи наркотици у нас пада драстично. Тя варира между 12-13 годишните. Това съобщи психоложката в предаването на Канал 3 “Социална мрежа”, 30.06.2020 г.

269 млн. души по света употребяват наркотици. Зависимите са около 30 млн. У нас ставаме свидетели на последствията от безконтролното разпространение. Комуните са пълни с млади хора, а през последните месеци няколко особено тежки инцидента на пътя бяха причинени именно от въздействието на кокаин. 

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————

Росица Станулова – психолог при Център по проблемите на наркоманиите-София: Има осмокласници, които въобще не са на тази тема – не им е актуална и няма нужда да се повдига и да се предизвиква тази тема. Там е вредно дори.

БНТ 1, “Родители недоволстват заради история за марихуана в учебник за 8-и клас”, 21:24, 23.04.2020

Безспорно темата е актуална, за съжаление. Безспорно казусът е коректен и реалистичен, за съжаление. Безспорно родителите има за какво да се притесняват, за съжаление. Въпросът е: не дали, а как да се разговаря. Проблемът е методологически и засяга темата за стандартите за качество и ефективност на превенцията, според които еднократна дискусия и/или урок не може да бъде превенция, уеднаквеният подход, без отчитане особеностите на различните подгрупи на целевата група – не е ефективен и дори крие риск от промоция, вместо превенция. Също така ефективната превенция включва не само информиране, а и мотивиране, насочване към алтернативи, трениране на умения и др., в случая няма предвидени. И това е проблем.

Един абзац в учебник по Философия за 8-и клас предизвика недоволството на родители, които изпратиха сигнал в редакцията на “По света и у нас”.
Цялото интервю можете да видите тук
————————————————

Д-р Юри Кацаров – клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София: “300 млн. души по света страдат от депресия“.

БНТ 1, “Депресията е  психологическо заболяване, към което трябва да се отнасяме със сериозност и разбиране. Защо се променя настроението ни? Защо без да го желаем изведнъж изпадаме в депресия?” Разговор с Албена Дробачка и д-р Юри Кацаров, 18.11.2019.

 

Как да преборим депресията?

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————
Цветелина Петкова, Превантивно-информационен център по проблемите с наркоманиите: “България е на трето място в Европа по разпространение на наркотици.

 

Директорът на Превантивно-информационния център по проблемите с наркоманиите Цветелина Петкова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на дрога. 27.06.2019

15-16 години е възрастта, на която са повечето хора, които употребяват наркотични вещества за първи път. Разбира се има и единици, които са дори под 13-годишина възраст. Около 1.7% от учениците над 13 години употребяват канабис. Това е доста травмираща статистика.

Много от младите хора посочват в анонимна анкета, че една от основните причина да посегнат към наркотиците, е любопитството. Както казах, те обичат да експериментират и това личи и в анкетите. За тях е интересно да опитат нещо ново и непознато. Това е в 11% от случаите.

Втората най-често посочвана причина е за удоволствие, за да изпитат някакъв временен ефект. Тази причина са посочили 4% от младите хора. Като друга причина е посочено и приемането им в дадена група. 3% от тях са изтъкнали това, като аргумент.

Нашата роля е да се създаде едно пространство, където младите хора наистина да могат да намерят себе си. Именно затова им предлагаме това да стане чрез изкуството. Ние сме съпричастни към тази кауза и смятаме, че младият човек трябва да бъде устойчив в средата си, за да има по-малък риск от употреба на психоактивни вещества. Именно чрез алтернативите той получава тази подкрепа, която би могъл да намери.

 

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————
“Чуйте децата си, подкрепете ги в тяхното израстване, научете ги да отстояват личната си позиция”, съветват от Центъра по проблемите на наркоманиите в София.

 

Българска телеграфна агенция, “Чуйте децата си, отделяйте време само за тях и ги научете да отстояват личната си позиция, бъдете част от техните планове и ги поощрявайте”. 12.06.2019

Това съветва д-р Цветелина Петкова, психиатър, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните вещества на Столичната община в интервю за БТА.


Председател на Общинския съвет по наркотични вещества към Столична община е д-р Веселин Милев, председател и на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.”

Проблемът с наркотиците сред подрастващите

По данни на Национално представително проучване за нагласите и употреба на психоактивни вещества сред учениците от 9-ти до 12-ти клас от края на 2017 г. 26,2 процента от учениците в страната посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество.
По думите на д-р Петкова все още съществува заблудата, че наркотиците се разпространяват в училищата от дилъри. Това остана в миналото, посочи Петкова. В наши дни наркотиците се разпространяват между самите деца. Модерна е синтетичната дрога, която е широко достъпна. Това е изключително опасно тъй като много от децата смятат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и нормално, обясни психиатърът.
Последиците от приема на подобен род вещества обикновено остават “невидими” за учители и родители, защото ефектът им минава сравнително бързо и може да се отдаде на различни фактори, като пубертета например, за който е характерно бунтарството, силната емоционалност и честата смяна на настроенията.
Известно и категорично е увеличаването на психични разстройства, вследствие употреба на наркотици – тревожни, панически, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката буквално промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За съжаление, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази вещества.

Решенията на проблема с употребата на наркотични вещества сред децата

На първо място е ролята на родителите – те трябва да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат “не”. Според специалиста, ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много лесно се поддават на влиянието на средата. Другото много важно нещо е тинейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време, посочи д-р Петкова. Важно е децата да са ангажирани в приятни за тях занимания – вяра, спорт и изкуства – например. Това са три основни стълба за подкрепа.
Ключова за превенцията на наркотиците сред децата и младежите на територията на Столичната община, е професионалната помощ на психолозите, психиатрите и социалните работници от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, отбеляза д-р Петкова. Всички ние работим по програми за психосоциална подкрепа на деца, младежи, родители, педагогически специалисти и експерти с една единствена цел – да предотвратим употребата на наркотични вещества сред подрастващите и/или развиването на зависимост.

 

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————

Децата да се поздравяват и награждават за успехите“, съветва директорът на Превантивно-информационен център д-р Цветелина Петкова.

Столица.bg, “650 вида дизайнерска дрога застрашават децата в София”, 26.06.2019.

Лятната ваканция започна, а с нея и изкушенията към подрастващите. Опасностите са навсякъде, особено в голям град като София. Родителите да отделят повече време, да разговарят с децата си и да знаят с какво се занимават в свободното време. Това препоръча директорът на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София д-р Цветелина Петкова.

В момента в Центъра има Лятна академия, която е за деца от V до VII клас. На бул. Сливница, бл. 212 се работи за личностното израстване на тийнейджърите и здравословния начин на живот. Заниманията са с цел превенция. С ролеви игри и занимания децата се обучават как да кажат “не” и да отстояват себе си. През август пък Лятната академия ще бъде за тийнейджъри от VIII до XII клас, каза д-р Петкова.
В Международния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици директорът на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София препоръчва на родителите да участват в плановете на децата си. Така ще знаят с кого се събират наследниците им и какви ще са заниманията. Тази година мотото е “Чуй детето си”.
“Децата трябва да бъдат поздравявани и награждаване за положените усилия и успехи. Статистика на ООН сочи, че такива деца, с около 5% по-малко от тях, посягат към дрогата”, каза д-р Петкова. Тя е категорична, че родителите също трябва да се обучават за навлизащите нови вещества, водещи до зависимост. Могат да се информират от бюлетини, от сайта на Центъра, където се публикуват всички новости за дизайнерските дроги, които са най-голямата заплаха за децата ни в послединте 2 години.
“През броени месеци се появяват нови дизайнерски дроги. Това са такива химически вещества, че дори създателите им не знаят състава им. В момента има над 650 варианта на дизанерски наркотици. През 2018 г. с 1,1 % се е увеличило разпространението на тези вещества. Статистиката сочи, че възрастта от 15 до 34 години дрога се употребява повече от момчета/мъже – 1,3% и около 1,1% момичета/жени”, предупреждава д-р Петкова.

 

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————

 “Защитното поведение “тук няма наркотици, тук всичко е наред” не ни помга. Трябва да говорим за проблемите такива каквито са, за да може да се решат. Ако не се говори за тях – те не се решават, те се задълбочават” – позицията на д-р Юри Кацаров – клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София.

Канал 3, “Кой пази децата ни от наркодилъри в училище – дискусия в “Социална мрежа” с участието на 14-годишния рапър Пело Кръстев, клиничния психолог д-р Юри Кацаров и училищната психоложка Аделина Иванова, 20.05.2019.

Цялото интервю можете да видите тук
————————————————