Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Медии

Home  >>  Библиотека  >>  Медии

Психологът към Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община – Росица Станулова и ПР експертът д-р Вилиана-Мария Николова разказват за третото поред издание на информационната кампания за рисковете от употреба на алкохол и марихуана при шофиране в интервю за Евронюз България.

С шофьори, заловени с алкохол или дрога на пътя и изтърпели наказанието си, трябва да продължи да се работи. Това смятат Вилиана – Мария Николова от превантивно-информационен център към Столична община и психологът Росица Станулова, които гостуваха в “Добро утро, Европа”, за да разкажат за кампанията за превенция на шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

11.04.2024 г. 

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Росица Станулова – психолог при Превантивен център по проблемите на наркоманиите: Дефицитът в общуването при децата е ключов фактор за развиване на зависимост

През т.нар. вейп се разпространяват смеси за пушене, които съдържат синтетични канабиноиди. Това е аналог на канабиса, т.нар. “трева“. Чрез тези цигари всъщност се заобикаля Законът за прекурсорите и наркотичните вещества. Това заяви психологът Росица Станулова в ефира на “Денят на Фокус“ по Радио “Фокус“. Тя се позова на медицински изследвания в тази посока.

Райският газ действа по 3 направления, където дава поражения. Става дума за психиатрични, неврологични и дихателни проблеми при употреба. Той изгаря, ако се диша директно. Може да се развие зависимост и към него, предупреди психологът.

Ключово е родителите да се информират за негативните здравни последици от употребата на вредни вещества – вейп, електронни цигари, райски газ, енергийни напитки. Когато родителят може да обясни на детето си факти за тези вещества, които то не знае, детето развива доверие към него и е по-голяма вероятността да го послуша.

“Децата се опитват чрез тези вещества да си набавят популярните хормони на щастието – допамин, серотонин, адреналин. Те по естествен път се доставят чрез влюбване, успехи – спортни и учебни, приятелства. Когато обаче мозъкът се стимулира изкуствено, естествената отпада и тялото се пренастройва към външни стимули. Това е потенциал за развиване на замисимост“, обясни накратко Станулова.

18.09.2023 г.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Основната опасност от употребата на райски газ е подценяване на ефектите и недостатъчната информираност. Това каза Росица Станулова, психолог към Превантивно-информационен център по зависимости, в предаването “Денят на фокус” на “Фокус”. 

Росица Станулова отбеляза, че доскоро се е смятало, че райският газ няма потенциал за развиване на зависимост, но към днешна дата специалистите вече докладват за случаи на пристрастяване. “Това означава много честа употреба, голямо количество, което се отразява вече на ефектите и последиците. За да има по-голям ефект, по-редовно употребяващите започват да го вдишват директно от флакона, което води до изгаряне на устната кухина и белите дробове, по-големи проблемни рискове с дишането. Райският газ води до загуба на връзка с реалността, загуба за усещане на време и място. Употребата на райски газ увеличава налягането на средното ухо и влияе на вестибуларния апарат, от там идва и загуба на равновесие”, обясни Росица Станулова.  

Често се наблюдават и фатални последици, свързани със задушаване, предупреди тя. “Употребата на райски газ намалява кислорода в кръвта и води до мегалобластна анемия, която е свързана с усещане за умора и липса на енергия“, посочи още Станулова.  

19.05.2023 г.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Психолозите към Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община – Виктория Казакова, Миглена Петкова и Милена Жекова разказват за услугите и дейностите, които Центърът предлага, в интервю за новинарския портал Actualno.com.

В днешно време, наркотичните вещества представляват сериозна заплаха за здравето на хората. С рязкото нарастване на злоупотреба с наркотиците и техните разрушителни последици, превантивните усилия за борба с този проблем се превръщат в нещо от критично значение. Ето защо, места като Превантивно-информационния център за борба с наркоманиите, е изключително необходима институция, особено за младото поколение.

12.10.2022 г. 

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————
Кампанията на Столичния превантивен център за негативните ефекти от употребата на алкохол и марихуана бе отразена в студиото на bTV. В предаването “Всяка събота и неделя”, пред водещата Петя Дикова, психотерапевтът Милена Жекова разказа за услугите на Центъра и за демонстрациите със специалните очила, чрез които се провокира дискусия с младежите по актуалните теми за психоактивните вещаства.
Дневно над 16 000 души управляват автомобилите си пияни. Това показват данните от проведено проучване, което автомобилният състезател Димитър Илиев цитира в предаването “Всяка неделя”. Според него, както и според  психотерапевтът Милена Жекова, шофирането след употреба на алкохол и наркотици е актуално явление у нас.
12.02.2023 г.
Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————
Д-р Цветелина Петкова – психиатър и директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община: “Момчета, предозирали с райски газ, стигат до лечение от психиатри”


Полиция, болници   токсикологии   и други институции   трябва да събират   информация   за употребата   на диазотен оксид, коментира д-р Петкова в интервю за в. “24 часа”.

12.10.2022 г. 

Д-р Цветелина Петкова е психиатър, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община. Има дългогодишен опит в работата с хора със зависимости, тяхното обслужване и покриването на критериите за добра медицинска, психиатрична, диагностично-лечебна и превантивна работа.

– Д-р Петкова, в последния си работен ден 47-то народно събрание забрани продажбата на райски газ на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Има ли вече ефект от него?

– Диазотният оксид е вещество с редица законни приложения в медицината и хранително-вкусовата промишленост, той може лесно да бъде закупен и забраната на незаконните продажби е трудна задача. С приемането на закона, който цитирате, ние тръгваме по стъпките на други европейски държави, сблъскали се с проблема. Има препоръки от ЕС за превенцията на злоупотребата с диазотен оксид – да не е достъпен и видим за клиентите в магазините, да не се продава на промоция, да се ограничат местата за продажба, да се проверява възрастта на купувача при онлайн доставки. Също така да се ограничи продажбата на диазотен оксид в нощните заведения. В този смисъл приемането на закона в България е само първата стъпка за намаляване вредите от употребата на райски газ. В някои държави се споразумяват и се договарят с продавачите да не излагат на видно място флакони. Други страни поставят повече кошчета за боклук и увеличават екипите за почистване. Има много малки трикове, за да се усеща безопасност. У нас през лятото имаше много остатъци от флакони, балони по плажа и в градинките.

– Имаме закон, какво трябва да направим сега?

– Да се събират доказателства за употребата на диазотен оксид на национално ниво с помощта на специалистите по зависимости. Освен това трябва да се координира, събира и обработва информацията от полиция, болници, най-вече токсикологии. Да бъде извършена оценка на риска – мястото, средата и целевата група. Общините могат да се стимулират за мерки и събития за превенция.

– Какво е въздействието на райския газ върху психиката и защо стана толкова популярен?

– Защото е евтин, леснодостъпен, модерен и употребата му е легална. Най-често се използва от младежите за бързо развеселяване, което продължава около минута след вдишването с балон. Рисковете от употребата зависят от няколко фактора – как, колко често и в какво количество се приема. пиковият ефект е от 10 до 30 секунди. Мускулите на тялото се отпускат, чувства се спокойствие, търсеният ефект на еуфория, блаженство, чести са дисоциативните прояви, промени в усещанията и възприятията, сякаш си някъде другаде, загуба на представа за времето. Често при излизане от ефекта се получават и халюцинации и други психеделични ефекти.

При приемане райският газ лесно те поглъща с приятно, приповдигнато и леко усещане, но излизането е некомфортно и с рискове –халюцинации, преходна параноя, дезориентация, затруднено дишане, гадене, промени в кръвното налягане и остра загуба на кислород. След продължителен и многократен прием негативните ефекти могат да бъдат халюцинации, недостиг на кислород, загуба на баланс, дезориентация, стягане в гърдите, затруднено дишане, гадене, краткотрайни усещания за параноя. Директното вдишване от капсула може да доведе до изгаряне на устната кухина и белия дроб. Дългосрочните последици увеличават вероятността за причиняване на вреда. Рискът идва от необходимостта за прием на още и по-голямо количество от веществото.

– Развива ли се зависимост и кога?

– В научните статии и изследвания не са посочени случаи на зависимост дори при дългосрочна употреба на диазотен оксид. Предполага се, че вероятността за пристрастяване към него е ниска. Въпреки това честата или продължителна употреба на райски газ неутрализира действието на витамин B12, което води до неврологични и други проблеми. Тази зависимост се увеличава при едновременното приемане с алкохол или при хора с генетична мутация. При тях може да се получи лоша реакция на тялото към веществото.

Това е свързващото звено между злоупотребата с алкохол и появата на психични проблеми. Има доказателства, че многократното приемане на диазотен оксид би могло да обостри някои психични разстройства и употребата му да доведе до рецидив на мания.

В някои случаи употребяващите приемат райски газ последователно и многократно, защото ефектът е краткотраен. Съобщенията за инциденти са при такъв прием. Опасността идва от неглижиране на тези състояния. Човек става непредпазлив, уверен, с нереалистична оценка от увеличения прием. Комбинирането с алкохол и други наркотични вещества увеличава риска от дългогодишни последици за здравето.

– Все по-често младите комбинират употребата на райския газ с алкохол и наркотици. Каква опасност крие това?

– При продължително и често приемане на райски газ може да възникнат дългосрочни последици, включително загуба на памет, проблеми с концентрацията и възприятията. Тази възможност се увеличава при комбинация на веществото с алкохол или наркотици. Употребяващите стават непохватни и невнимателни. Рискът от инциденти се увеличава, особено при шофиране и при употреба в затворени пространства, защото има риск от задушаване. Появата на тежко главоболие, напрежение до нетърпимост и често повръщанеса резултатът от комбинацията на алкохол и райски газ. 

– Има ли случаи на хора, които са потърсили помощ при вас след продължителна инхалация с райски газ?

– Имаме регистрирани няколко такива случая. Интересно е, че са момчета. Две са непълнолетни – над 14-годишни. И двете бяха приели райски газ от балони, с известно количество концентриран алкохол – водка и уиски. Бяха в прекоматозно състояние. Получиха помощ в токсикологията на “Пирогов”. Едното момче прекара в сън около 6 часа, другото около 18 часа. След събуждане нямаха спомен за случилото се. Друг младеж, на 23 г., отключи остро психотично състояние, с мощни халюцинации и параноидни мисли за преследване, унищожение, убийство. Две момчета имаха известно време приповдигнато настроение за около две седмици и други манийни симптоми.

– Как протече лечението им?

– В токсикологична клиника, после и с психотропни медикаменти, както и лечение в психиатрия.

– Ефектът на кой наркотик се доближава до този на райския газ?

– Диазотният оксид е дисоциативен анестетик, който се причислява към групата на халюциногените, т.нар. дисоциативни анестетици – психоактивни вещества, които изкривяват възприемането на звук и картина; предизвикват чувство на дисоциация – откъсване от околната среда. Дисоциативните медикаменти имат халюциногенен ефект, характерни са с липса на реакция към стимули и възприятия, психеделични изживявания и други.

– Защо досега не е имало информационна кампания, която да предупреди родителите и младите за вредите от него?

– Както мерките, така и кампаниите за повишаване на информираността трябва да бъдат конкретни и целенасочени. В някои случаи, за да бъдат ефективни, се провеждат фокус групи за проучване на мотивите за използване на диазотен оксид при юноши и младежи. На базата на резултатите се разработва кампания за превенция на тази практика. Други инициативи за повишаване на осведомеността е създаването на съвети от медицински специалисти, които да намалят риска от увреждане, свързан с употребата на веществото. Чрез този подход се ограничават случаите на употреба от любопитство.

Би могло да се повлияе на потребителите в тяхната среда чрез информационни листовки и видеоклипове за родители и учители.

– Разкажете за вашата кампания “Не на шега за употребата на райски газ”.

– Тя е за по-добра осведоменост за негативните ефекти от веществото. Направили сме оценка на риска на база проведените в Центъра индивидуални консултации с хора, употребили райски газ за последната година. Изготвили сме листовка с най-важната информация по темата и сме посочили контактите на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, където всеки може да се обърне към психолог за индивидуална консултация напълно безплатно.

Партньори сме с училищни специалисти. Това прави Центъра ни предпочитан от тях източник на достоверна информация по темата. Подходите ни на работа с деца са подчинени на европейските стандарти за качество в областта на превенцията, което ни позволява да провеждаме информационно-дискусионни срещи в училищна среда, предназначени за учениците. Реализираме и програма за повишаване на родителските компетенции, в която темата също присъства. По този начин обхващаме широк кръг от заинтересовани страни – училищни специалисти, ученици, родители. Разчитаме на медиите, за да достигнем до цялата общественост.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Поредната нова мода сред подрастващите са никотиновите торбички или така нареченият снус. “Това е много старо производно на тютюна, тоест никотинов продукт. Той е бил много популярен преди един-два века и използван от по-ниските социални слоеве в различни страни в Западна Европа и Америка”, обясни д-р Юри Кацаров от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите пред Bulgaria ON AIR. 16.08.2022 г.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

“Децата и юношите посягат към дрогата, за да не ги мислят за лузъри. Любопитството крие висок риск от развитие на проблемна зависимост”, казва д-р Юри Кацаров, клиничничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София в интервю за 24 часа. 22.07.2022 г.

Още акценти от интервюто: 

  • Заради пандемията от COVID и у нас се е увеличила употребата на наркотици.
  • Смесване на алкохол със стимуланти може да причини рисково и агресивно поведение.
  • Около 5% от световното население е употребявало веднъж или повече пъти някакъв наркотик, 12% от тях стигат до проблемна употреба на наркотици или зависимост.
  • Употребата на марихуана преди 17-годишна възраст има последици върху психиката на младежите.
  • Най-трудната за лечение е зависимостта към опиати, пристрастяването е най-бързо, а уврежданията на човешкия организъм и психика най-големи.
Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

 

Само за 10 дни в столицата са установени 30 шофьори, седнали зад волана след употребата на дрога, според информация на БТВ. По темата, своя коментар даде психологът на ПИЦ по ПН – София Виктория Казакова (Viktoriq Kazakova).

Според нея употребата се приема за нещо нормално и се превръща в начин на живот не само за младежите. Данните на Пътна полиция  са достатъчно показателни за това. “При хората с проблеми с дрогата е нужна психиатрична експертиза и задължително лечение”, казва още психологът. 19.07.2022 г.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Психологът на ПИЦ по ПН – София Виктория Казакова, споделя пред онлайн медията Newsone каква е мисията на Столичния пре

вантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите, какво представляват дейностите под мотото “Изкуството като алтернатива”, какво е добре да знаят родителите на тийнейджъри за превенцията на психоактивни вещества.  18.07.2022 г.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

“15% от учениците между 8 и 12 клас са взимали психоактивни вещества. Това показва национално представително проучване”, поясни в студиото на “Социална мрежа” д-р Юрий Кацаров, клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София. 05.06.2022 г.

“Най-често тийнейджърите употребяват марихуана и амфетамини. Средната възраст на децата, които за първи път са взели опиати, е 15 години, каза още псилохологът в предаването “Социална мрежа”.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Психологът на ПИЦ по ПН – София Виктория Казакова коментира пред БТВ: “Онлайн въпросници насочват ученици и семействата им към превантивни програми за неупотреба на наркотици. Те се намират на сайта на Превантивния центъра и са анонимни. Веднага след попълването им се получава обратна връзка.” 29.04.2022 г.

Само през 2021 г. у нас 1200 деца са били в болница заради остра интоксикация от алкохол или наркотици. Над 600 от тях са били на възраст до 15 години.

На този фон онлайн въпросници насочват ученици и семействата им към превантивни програми за неупотреба на наркотици. Въпросниците се намират тук, а анонимността е гарантирана. След това човек веднага получава обратна връзка дали има нужда от консултиране и помощ.

Консултациите в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите са безплатни, а психолозите категорични – първата стъпка е признаването пред самия себе си, че си поел по грешен път.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Росица Станулова – психолог при Превантивен център по проблемите на наркоманиите – София: Как специални очила, които симулират ефектите от алкохола и марихуаната могат да бъдат от полза на тийнейджърите?  16.02.02.2022 г.

Разговор в предаването “Социална мрежа“: “Специални очила, симулират въздействието на психоактивни вещества и предупреждават младежите за рисковете при шофиране под въздействието на алкохол и марихуана.”

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Децата биячи от мола ходят там редовно, дишат райски газ в търговския център 

Възрастовата граница на употребата на стимуланти пада, а насилието расте

26.01.2022 г.

След шокиращите кадри от масовия бой между деца в столичен мол се оказва, че младежите употребяват и упойващи вещества.

В репортажа на Bulgaria ON AIR, психологът Виктория Казакова от Превантивния център против зависимости към Столична община разказва как действа райският газ при децата между 13 и 17 години.

“Обикновено разпадът на ценностите е съпътстван със злоупотреба на психоактивни вещества. Райският газ е просто част от цялата субкултура, в която те виреят. Употребата на вещества води до самозаблуда и завишена самооценка на това кой съм аз“, коментира психологът.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Да вдишаш щастие: пандемията връща модата на райския газ сред младежите

04.05.2021 г.

Пътят към това “лесно щастие” е широк и равен – евтино е и 

само за секунди те отвежда в рая. След няколко вдишвания купонът е във вихъра си. И тъй като е уж безвреден, все повече млади хора прибягват до употребата на т.нар. райски газ (laughing gas на английски – бел. авт.), за да си доставят няколко минути добро настроение. Опиталите веднъж често повтарят, защото ефектът на неудържим смях отминава бързо, а видими следи не остават. Специалистите обаче предупреждават, че употребата на това вещество крие редица сериозни рискове както за физическото, така и за психическото здраве на младежите.

Въпреки че повечето експерти са категорични, че райският газ не води до зависимост, както наркотичните вещества, употребата му е част от рисковото поведение при младежите. Според психолога Виктория Казакова “консумацията” му може по-скоро да доведе до развитието на зависимо поведение или зависимост към състоянието, което той причинява – “да искаш още и още от това лесно щастие”.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Психологът д-р Юри Кацаров пред Столица.bg: “Нека хората намерят баланса в това, което ги прави щастливи”. “Модерната” тенденция е застояването онлайн и сърфиране в социалните мрежи, предупреждава специалистът от общинския ПИЦПН-София. 23.03.2021 г.

Пред Столица.bg д-р Кацаров прави точен анализ за зависимостите, стреса и терапията в ситуацията на епидемия от COVID-19 и препоръчва спасителни дейности за запазване на баланса  и стабилността на психологическия статус на хората.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Интервю във в. “Лечител” с психолозите на ПИЦ по ПН – София от отдел  „Консултативна дейност”: “Пандемията води и до алкохолизъм”, брой 10, 11 март 2021 г.
Поради настоящата пандемия, човешкият живот е застрашен по много начини. Опасността от алкохолизиране на много хора заради безпрецедентната криза е огромна. Пандемията рано или късно ще си замине, но алкохолизмът и всички други зависимости (към успокоителни, наркотици и др.) са проклятие често за цял живот. Как да избегнете пагубните зависимости? Как да разберете дали ви трябва помощ? На тези и още въпроси отговарят експертите психолози на  Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите –  отдел „Консултативна дейност”.
Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Д-р Юри Кацаров – клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София: „Това, че не можем да се срещаме с роднини и приятели, много ни въздейства. Маските също стресират. 30% от хората, които са били спрели да употребяват дрога за дълъг период от време, са възобновили употребата”.

“В помощ на зависимите пациенти от Центъра по наркомании в София предлагат безплатни консултации с психолози и психиатри – на място и онлайн. За тези, за които има опасност да посегнат отново към наркотиците и алкохола, те са по-чести. Всеки, който изпитва тревожност и стрес, провокирани от ограниченията заради коронавируса, също може да си запише час за безплатна консултация”, твърди психологът.

Разговор с Ивелина Драгнева и д-р Юри Кацаров, 30 януари 2021.

Все повече зависими хора се връщат към пороците си след лечение

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Децата посягат към дрогата от скука и желание за разнообразие. Родителите да търсят помощ от институциите, казва Миглена Петкова, автор и реализатор на „Избирам себе си“ и „К. Е Ш.?“ – програми за повишаване на родителските компетенции. 12.09.2020 г.

Тийнейджърите търсят рискове, важно е в семейството да има диалог и доверие

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Росица Станулова – психолог при Превантивен център по проблемите на наркоманиите – София: Възрастта пада когато говорим за начална упатреба на психоактивни вещества. 12-13 годишни те са още деца и пораженията са големи, току-що започнали да се съграждат се разрушават. 3.07.2020 г.

Разговор с Александрина Димитрова и Росица Станулова в предаването “Гледна точка”: “12-годишни деца вече употребяват наркотици!”

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Виктория Казакова – психолог в Превантивно-информационния център по наркоманиите: Възрастта на децата, използващи наркотици у нас пада драстично. Тя варира между 12-13 годишните. Това съобщи психоложката в предаването на Канал 3 “Социална мрежа”, 30.06.2020 г.

269 млн. души по света употребяват наркотици. Зависимите са около 30 млн. У нас ставаме свидетели на последствията от безконтролното разпространение. Комуните са пълни с млади хора, а през последните месеци няколко особено тежки инцидента на пътя бяха причинени именно от въздействието на кокаин. 

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Росица Станулова – психолог при Център по проблемите на наркоманиите-София: Има осмокласници, които въобще не са на тази тема – не им е актуална и няма нужда да се повдига и да се предизвиква тази тема. Там е вредно дори.

БНТ 1, “Родители недоволстват заради история за марихуана в учебник за 8-и клас”, 21:24, 23.04.2020

Безспорно темата е актуална, за съжаление. Безспорно казусът е коректен и реалистичен, за съжаление. Безспорно родителите има за какво да се притесняват, за съжаление. Въпросът е: не дали, а как да се разговаря. Проблемът е методологически и засяга темата за стандартите за качество и ефективност на превенцията, според които еднократна дискусия и/или урок не може да бъде превенция, уеднаквеният подход, без отчитане особеностите на различните подгрупи на целевата група – не е ефективен и дори крие риск от промоция, вместо превенция. Също така ефективната превенция включва не само информиране, а и мотивиране, насочване към алтернативи, трениране на умения и др., в случая няма предвидени. И това е проблем.

Един абзац в учебник по Философия за 8-и клас предизвика недоволството на родители, които изпратиха сигнал в редакцията на “По света и у нас”.
Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Д-р Юри Кацаров – клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София: “300 млн. души по света страдат от депресия“.

БНТ 1, “Депресията е  психологическо заболяване, към което трябва да се отнасяме със сериозност и разбиране. Защо се променя настроението ни? Защо без да го желаем изведнъж изпадаме в депресия?” Разговор с Албена Дробачка и д-р Юри Кацаров, 18.11.2019.

Как да преборим депресията?

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————
Цветелина Петкова, Превантивно-информационен център по проблемите с наркоманиите: “България е на трето място в Европа по разпространение на наркотици.

 

Директорът на Превантивно-информационния център по проблемите с наркоманиите Цветелина Петкова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на дрога. 27.06.2019

15-16 години е възрастта, на която са повечето хора, които употребяват наркотични вещества за първи път. Разбира се има и единици, които са дори под 13-годишина възраст. Около 1.7% от учениците над 13 години употребяват канабис. Това е доста травмираща статистика.

Много от младите хора посочват в анонимна анкета, че една от основните причина да посегнат към наркотиците, е любопитството. Както казах, те обичат да експериментират и това личи и в анкетите. За тях е интересно да опитат нещо ново и непознато. Това е в 11% от случаите.

Втората най-често посочвана причина е за удоволствие, за да изпитат някакъв временен ефект. Тази причина са посочили 4% от младите хора. Като друга причина е посочено и приемането им в дадена група. 3% от тях са изтъкнали това, като аргумент.

Нашата роля е да се създаде едно пространство, където младите хора наистина да могат да намерят себе си. Именно затова им предлагаме това да стане чрез изкуството. Ние сме съпричастни към тази кауза и смятаме, че младият човек трябва да бъде устойчив в средата си, за да има по-малък риск от употреба на психоактивни вещества. Именно чрез алтернативите той получава тази подкрепа, която би могъл да намери.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————
“Чуйте децата си, подкрепете ги в тяхното израстване, научете ги да отстояват личната си позиция”, съветват от Центъра по проблемите на наркоманиите в София.

Българска телеграфна агенция, “Чуйте децата си, отделяйте време само за тях и ги научете да отстояват личната си позиция, бъдете част от техните планове и ги поощрявайте”. 12.06.2019

Това съветва д-р Цветелина Петкова, психиатър, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните вещества на Столичната община в интервю за БТА.


Председател на Общинския съвет по наркотични вещества към Столична община е д-р Веселин Милев, председател и на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.”

Проблемът с наркотиците сред подрастващите

По данни на Национално представително проучване за нагласите и употреба на психоактивни вещества сред учениците от 9-ти до 12-ти клас от края на 2017 г. 26,2 процента от учениците в страната посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество.
По думите на д-р Петкова все още съществува заблудата, че наркотиците се разпространяват в училищата от дилъри. Това остана в миналото, посочи Петкова. В наши дни наркотиците се разпространяват между самите деца. Модерна е синтетичната дрога, която е широко достъпна. Това е изключително опасно тъй като много от децата смятат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и нормално, обясни психиатърът.
Последиците от приема на подобен род вещества обикновено остават “невидими” за учители и родители, защото ефектът им минава сравнително бързо и може да се отдаде на различни фактори, като пубертета например, за който е характерно бунтарството, силната емоционалност и честата смяна на настроенията.
Известно и категорично е увеличаването на психични разстройства, вследствие употреба на наркотици – тревожни, панически, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката буквално промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За съжаление, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази вещества.

Решенията на проблема с употребата на наркотични вещества сред децата

На първо място е ролята на родителите – те трябва да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат “не”. Според специалиста, ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много лесно се поддават на влиянието на средата. Другото много важно нещо е тинейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време, посочи д-р Петкова. Важно е децата да са ангажирани в приятни за тях занимания – вяра, спорт и изкуства – например. Това са три основни стълба за подкрепа.
Ключова за превенцията на наркотиците сред децата и младежите на територията на Столичната община, е професионалната помощ на психолозите, психиатрите и социалните работници от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, отбеляза д-р Петкова. Всички ние работим по програми за психосоциална подкрепа на деца, младежи, родители, педагогически специалисти и експерти с една единствена цел – да предотвратим употребата на наркотични вещества сред подрастващите и/или развиването на зависимост.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

Децата да се поздравяват и награждават за успехите“, съветва директорът на Превантивно-информационен център д-р Цветелина Петкова.

Столица.bg, “650 вида дизайнерска дрога застрашават децата в София”, 26.06.2019.

Лятната ваканция започна, а с нея и изкушенията към подрастващите. Опасностите са навсякъде, особено в голям град като София. Родителите да отделят повече време, да разговарят с децата си и да знаят с какво се занимават в свободното време. Това препоръча директорът на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София д-р Цветелина Петкова.

В момента в Центъра има Лятна академия, която е за деца от V до VII клас. На бул. Сливница, бл. 212 се работи за личностното израстване на тийнейджърите и здравословния начин на живот. Заниманията са с цел превенция. С ролеви игри и занимания децата се обучават как да кажат “не” и да отстояват себе си. През август пък Лятната академия ще бъде за тийнейджъри от VIII до XII клас, каза д-р Петкова.
В Международния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици директорът на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите-София препоръчва на родителите да участват в плановете на децата си. Така ще знаят с кого се събират наследниците им и какви ще са заниманията. Тази година мотото е “Чуй детето си”.
“Децата трябва да бъдат поздравявани и награждаване за положените усилия и успехи. Статистика на ООН сочи, че такива деца, с около 5% по-малко от тях, посягат към дрогата”, каза д-р Петкова. Тя е категорична, че родителите също трябва да се обучават за навлизащите нови вещества, водещи до зависимост. Могат да се информират от бюлетини, от сайта на Центъра, където се публикуват всички новости за дизайнерските дроги, които са най-голямата заплаха за децата ни в послединте 2 години.
“През броени месеци се появяват нови дизайнерски дроги. Това са такива химически вещества, че дори създателите им не знаят състава им. В момента има над 650 варианта на дизанерски наркотици. През 2018 г. с 1,1 % се е увеличило разпространението на тези вещества. Статистиката сочи, че възрастта от 15 до 34 години дрога се употребява повече от момчета/мъже – 1,3% и около 1,1% момичета/жени”, предупреждава д-р Петкова.
Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————

 “Защитното поведение “тук няма наркотици, тук всичко е наред” не ни помга. Трябва да говорим за проблемите такива каквито са, за да може да се решат. Ако не се говори за тях – те не се решават, те се задълбочават” – позицията на д-р Юри Кацаров – клиничен психолог при Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София.

Канал 3, “Кой пази децата ни от наркодилъри в училище – дискусия в “Социална мрежа” с участието на 14-годишния рапър Пело Кръстев, клиничния психолог д-р Юри Кацаров и училищната психоложка Аделина Иванова, 20.05.2019.

Цялото интервю можете да видите тук.
————————————————