Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика ще бъде отбелязан с хепънинг в столицата

Home  >>  Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика ще бъде отбелязан с хепънинг в столицата

На 26 юни 2021 г. под мотото „Споделяйте факти за наркотиците. Спасявайте животи“ столичният Превантивно – информационен център по проблемите на наркоманиите организира младежки хепънинг в парка „Заимов“. Инициативата за  Международния ден за борба с наркоманиите ще се състои пред театър „София“ между 15:00 и 18:00 часа в съботния ден.

Доброволци от седем столични училища по Националната програма за универсална превенция „От връстници за връстници“ ще са в центъра на събитието. Те ще отправят своите послания, посветени на превенцията и здравословния начин на живот с помощта на специално подготвени колажи. Платната ще са изложени през цялото време за широката публика, а специалистите от ПИЦ по ПН – София ще дават информация за дейностите на Центъра и възможностите за участие на деца, младежи и родители в програмите за превенция.

По време на събитието учениците ще изработват чанти с индивидуални надписи и ще се включват в различни креативни изненади. Участниците в събитието ще бъдат провокирани с викторина на тема Митове и реалност за употребата на наркотиците, етапите на зависимост и видовете превенция. Кулминацията ще бъде тържественото връчване на сертификати и награди на доброволците за успешната им дейност и наученото в продължение на цяла година. Хепънингът ще завърши с изпълнения на момичетата от група „Звездолет“, които във времето многократно са подкрепяли каузата на Столичния превантивен център.

Инициативата ще даде възможност на всеки желаещ да се срещне лице в лице с психолозите, психиатрите, социалните работници от ПИЦ по ПН и лично да се запознае с възможностите за безплатна психологична диагностика, подкрепа и професионална помощ в Центъра. 

В тази връзка д-р Цветелина Петкова, директор на Столичния превантивен център коментира: „Адаптираме програмите, обученията, консултациите, така че грижите ни да са адекватни на актуалните тревоги и трудности, с които клиентите ни се сблъскват. Работим по две Национални програми за универсална превенция – за ученици от 5-ти до 7-ми клас и за ученици в гимназиален етап. Полезни сме с програма за повишаване на родителските компетенции; лятна академия за деца между 10 и 15 години; индикативна програма за деца и младежи; групи за подкрепа на родители на тийнейджъри; група за превенция на рецидив за лица над 18 г.; програма за младежи и студенти, експериментиращи с психоактивни вещества; програма за младежи в рискови общности. Центърът винаги е обслужвал и нуждаещи се от подкрепа над 25 години – с алкохолна зависимост и към психоактивни вещества, както и техните семейства. Въпреки въздействието на COVID-19, ние увеличаваме дейността си, водени от  потребностите на обществото.“