Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Арт дейности събраха заедно творци и приятели на каузата за борба с наркотиците

Home  >>  Новини и събития  >>  Арт дейности събраха заедно творци и приятели на каузата за борба с наркотиците

Столичният превантивен център против зависимости се превърна в арт пространство за млади творци в подкрепа на борбата с употребата на наркотици. Повод за събитието бе първата авторска изложба на талантливата Ивет Димитрова, студентка от Националната художествена академия, която са състоя в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители. Вече пета година Центърът организира дейности в подкрепа на изграждащата се идентичност на младия човек в търсене на себе си чрез различни видове творчески изяви. 

Ето какво сподели психологът Виктория Казакова, инициатор на инициативите под мотото „Изкуството като алтернатива“: „Нашата кауза се състои в обединяването на млади хора около идеята за неупотреба на наркотици. Защото употребата може да те загуби преди да си се намерил, да те разпадне преди да си постигнал цялост, да те направи роб на едно единствено желание преди да си достигнал свободата да бъдеш. Как изкуството може да бъде алтернатива? То е творчески процес, който проектира вътрешния ни свят. То е взаимодействие с виждането на твореца и неговата реалност. То е среща със себе си и възможност за всеки да открие своя смисъл“.

Важна част от „лицето“ на ПИЦ по ПН  са доброволците на Центъра, които традиционно взимат участие в инициативите му. Изключение не направи и вчерашния ден. Десет ученици от лятната академия за юноши „Алтернативи на рисковото поведение“ представиха  специално подготвени тематични пана и песни. Децата достойно „подгряха“ публиката за  група „Звездолет“, която закри събитието с автентичен концерт в двора на Центъра. Изпълненията на младите музикантки винаги впечатляват с талант и невероятно артистично присъствие. Още повече, че момичетата от групата са дългогодишни съмишленици на Превантивния център и посланици на мисията за здравословен начин на живот.

Специални гости на арт програмата бяха д-р Цвета Райчева, началник на отдел „Зависимости“ в Националния център по обществено здраве и анализи, Славейка Николова, главен експерт в отдел „Превенция на зависимости“ в Министерство на здравеопазването, Ралица Драгоева, секретар на Общински съвет по наркотични вещества – София. Партньорите на Центъра в лицето на Съюза на пивоварите поднесоха поздравителен адрес на д-р Цветелина Петкова, директор на ПИЦ ПО ПН – София.