Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Седмица на обучителни и креативни дейности със специалисти от ПИЦ по ПН – София

Home  >>  Новини и събития  >>  Седмица на обучителни и креативни дейности със специалисти от ПИЦ по ПН – София

Над 15 младежи на възраст между 18 и 25 години и колеги от защитени жилища „Светлина за нас“, „Бъдеще за нас“ и преходно жилище „Делфини“ посетиха документалния театрален спектакъл „План Б“ в СитиМарк Арт Цнтър. Спектакълът е основан на реални интервюта с истински хора, страдащи от алкохолна или наркотична зависимост. Разказва за упадъка на нравите и личния духовен опит като спасение.

Ден след представлението Пламенка Петрова, социален работник към ПИЦ по ПН – София, заедно с Боряна Николова – психолог към Центъра, проведоха дискусионна групова работа с младежите от преходните жилища. Обсъдиха се причините за употребата на психоактивни субстанции и възможните алтернативи за водене на живот без зависимости. Дискутираха се рисковете от употребата на алкохол, цигари и наркотици и какви последици крие рисковото поведение.

Младежите споделиха впечатленията си от театралния спектакъл и активно участваха в дискусиите. Проявиха се и като истински домакини и поздравиха „гостите“ с кратка музикална програма. Срещата се превърна в истинско събитие, което завърши подобаващо с общо българско хоро.

Традиционно, за всички участници заедно с екипите бе организирано и специално преживяване – посещение на Ескейп стая. Всички се справиха отлично с предизвикателствата в стаята със загадки и показаха  завидни умения за работа в екип.

„С приятелите ни от „Светлина за нас“, „Бъдеще за нас“ и „Делфини“ се познаваме отдавна и сме изградили устойчиво партньорство. За нас е важно да продължаваме регулярно да се срещаме с младежите от защитените жилища. Вярваме, че креативните занимания, дискусионните срещи, културните и спортни инициативи, които заедно съпреживяваме помагат за тренирането на ценни социални умения и промяна на нагласите в посока на здравословния начин на живот“, сподели Пламенка Петрова – ръководител на програмата за селективна превенция на ПИЦ по ПН – София: „Аутрич работа и превантивни дейности срещу употребата на наркотични вещества в рискови общности и деца от малцинствени групи“.