Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Ученици от  Националната финансово-стопанска гимназия  бяха отличени със сертификати за успешно реализирана доброволческа дейност за четвърта поредна година

Home  >>  Новини и събития  >>  Ученици от  Националната финансово-стопанска гимназия  бяха отличени със сертификати за успешно реализирана доброволческа дейност за четвърта поредна година

За четвърта поредна година, под ръководството на педагогическия съветник на Националната финансово-стопанска гимназия – г-жа Рада Николова, учениците успешно реализират Националната програма за превенция на употребата на психоактивни вещества в гимназиален етап „От връстници за връстници“. Мрежата от доброволци в НФСГ вече е доказала своята ефективност и на практика показва защо и как методът „От връстници за връстници“ е признат за добра европейска практика.
Ентусиазмът и упоритостта, с които тийнейджърите се обучават и предават на своите съученици знания и опит, винаги са вдъхновявали екипа на ПИЦ по ПН – София, който от своя страна организира специално събитие по повод традиционното връчване на сертификати за успешно реализирана доброволческа дейност и преминати тренинг-обучения по Програмата.
То се проведе на територията на Дневен консултативен център за деца, юноши и родители на 20.07.2022 г. Включваше дискусия на тема „Какво ми дава доброволческата дейност и какво ме мотивира да подкрепям каузата за здравословен начин на живот“. Водещата Виктория Казакова, която е и съавтор на Националната програма (8-11 клас) разговаря с учениците за смисъла на това да си част от доброволчески клуб, а младежите споделиха какво им носи споделената кауза и работата в екип: „благодарност, удовлетворение, уважение от другите, емпатия към съучениците, преодоляване на страхове“.
Програмата на събитието включваше интерактивна демонстрация със специални очила, симулиращи ефектите на алкохол и марихуана върху координацията, реакциите и преценката. Демонстрацията, в която учениците бяха главни действащи лица, съвсем логично премина в беседа за това как влияят психоактивните вещества върху шофьора и какви са опасностите и последиците от употреба им за човека зад волана.
Събитието приключи с официално връчване на сертификатите за реализирана доброволческа дейност по Програмата „От връстници за връстници“ 2021/2022 г.