Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Кофеин

История и употреба

Кофеинът се съдържа в повече от 60 растения, които виреят в Африка и Южна Америка. Думата “кофеин” идва от арабската дума за вино ”gawah”. Според легендите арабите първи започнали да го употребяват преди 1000 години като питие от листата на кафееното дърво. От Южна Арабия употребата на напитките, съдържащи кофеин, се разпространила в целия ислямски свят, а от там и в Европа. Днес кофеинът се среща в кафето, чая, какаото, шоколада, някои безалкохолни напитки, а също така и в повечето аналгетици и стимуланти.

 

Характеристика

Кофеинът е вещество от групата на алкалоидите (съдържащо азот органично съединение, обикновено от растителен произход). Химически е изолиран през 1820 г. Характеризира се със своя стимулиращ и диуретичен ефект. Абсорбира се напълно от организма за около 30-45 мин., след което се задържа от 3 до 6 часа. При употребата на по-големи количества концентрацията на веществото в кръвта се повишава, а задържането в организма се удължава. Това може да доведе до неприятни последствия.

 

Ефекти и признаци при употреба

Кофеинът действа като стимулант върху централната нервна система, сърцето, стомаха, диурезата. Попаднал веднъж в организма , кофеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове на мозъка, стимулира гръбначния мозък и центъра на дишането в междинния мозък, повишава сетивната чувствителност, настроението и физическата работоспособност.

 

Последици при продължителна употреба

През 70-те години на XX век е доказано, че при продължителна употреба на големи дози кофеин могат да се появят неприятни последствия като сърцебиене, аритмия, безсъние, безпокойство, а хроничната му злоупотреба води до т. нар. кофеинов синдром или кофеинова интоксикация.

 

Кофеиновата интоксикация се характеризира с тревожност, безпокойство, хронично безсъние, сърцебиене, стомашно-чревни проблеми, промени в настроението. При употреба на повече от два грама кофеин могат да настъпят превъзбуда, дезориентация, страх и налудности. Лечението на кофеиновата интоксикация включва намаляване или прекратяване на употребата на кофеиносъдържащи продукти.

 

Зависимост, абстиненция, предозиране

Продължителната употреба на кофеин води до формирането на физическа зависимост. Психическата зависимост е по-скоро навик (напр. сутрешното желание за чаша кафе ). При намаляване или рязко спиране на употребата на кофеин могат да се появят абстинентни симптоми. Те се изразяват с главоболие, сънливост, отпадналост и изчезват за няколко дни.

Леталната доза кофеин е около 10 гр.