Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Арттерапията може да играе важна роля в превенцията от употребата на психоактивни вещества сред младежите

Home  >>  Арттерапията може да играе важна роля в превенцията от употребата на психоактивни вещества сред младежите

Арттерапията  използва изкуството и творчеството като инструмент за изразяване и обработване на емоции, преживявания и проблеми. Най-често използваният метод в групите ни е така наречената изотерапия. При нея участниците имат достъп до голямо разнообразие от изобразителни материали и свободата да нарисуват с тях картина по зададена тема или провокирани чрез водена медитация, синестезия или друг тип предварително възложена задача. При поредната ни среща (29.04), стартирахме групата с водена медитация за откриване на вътрешния емоционален подслон. Всеки успя да намери вълшебния ключ за вратата към него и да го пренесе върху лист хартия, за да го сподели с другите. В рисунките имаше много вода, водни басейни, потоци, извори, водопади и езера. Споделянето на повечето участници беше свързано с трите основни символики на водата: като източник на живот, средство за пречистване и средище на обновление. Доминиращият елемент беше най-вече израз на спокойствието, от което се оказа, че всички имат нужда в ежедневието си. В дискусията говорихме за нуждите и ценностите ни. За баланса в ежедневието и за грижата за себе си. За зависимостите и възможните причини за тях. Обобщаващото мото, което групата формулира, бе: “Зависимостите отнемат радостта от живота!”

Следвашата арттерапевтична сесия (от 03.04) с младежи в Дневен консултативен център към ПИЦ по ПН, протече в голям състав и интересен формат. Работата ни с групата е в етап на изследване на междуличностните взаимоотношения, а темата за конкретната сесия бе: “В обувките на другия” или “Разкажи историята ми през твоето преживяване”, като работихме най-вече върху доверието и сътрудничеството между участниците, чиято основна задача бе да споделят за себе си на друг участник, докато рисуват, а след това да чуят и неговата история. В дискусионната част всеки трябваше да разкаже чутата история (или ключови моменти от нея) в ролята на протагониста, говорейки от първо лице. Интеракцията между двойките (и една тройка) участници протече изключително интересно, което може да се види и в самите рисунки. Всяко от платната е резултат на взаимна творческа дейност. Младежите споделиха своите преживявания за това какво е усещането, когато слушат за себе си и чувството да се опитват да предадат достоверно преживяванията на друг. Групата сподели общо наситено изживяване и достигане до по-задълбочено ниво на взаимодействие и опознаване.
Пълноценната комуникация: да си добър слушател и интересен събеседник, е истинско изкуство. Компонентите ѝ са свързани със здравословните граници, невербалните сигнали, нивото на себепознание и личността на всеки участник в нея. Вярваме, че при всяка от срещите ни ставаме по-добри в това изкуство.