Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Второто издание на Арттерапията 2023/2024 г. привлича все повече младежи и студенти

Home  >>  Второто издание на Арттерапията 2023/2024 г. привлича все повече младежи и студенти

Арттерапевтичните сесии в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители се подновяват ежеседмично като част от инициативата „Изкуството като алтернатива“. Арттерапията се провежда от психолога Виктория Казакова и арт терапевта Лидия Кирилова.

Ето какво споделя Лидия за темите и процеса на работа след първите две сесии:

Срещата с вътрешното ни дете може да бъде изненадваща и неочаквана, да донесе носталгия и надежда, но със сигурност остава незабравима, а открехнем ли вратата към това дете, получаваме достъп до безкрайния си потенциал, който е движещата сила в живота ни. Такова пътешествие имахме на 23.10 в ДКЦДЮР, след което всички си тръгнахме с много надежда и твърдо решени да не разочароваме детето в нас, а да се погрижим за него, като развиваме потенциала си, който е най-големият му дар и да следваме мъдростта му. Мотото на групата ни беше: “За момент трябва да спреш, за да можеш да продължиш!”

На 3.11 в ДКЦ_ДЮР се състоя арттерапевтична сесия с фокус безграничният потенциал у всеки от нас и тема „Аз като супергерой и моите суперсили“. Говорихме за това как всяко човешко същество има безпределни способности и за това какво всъщност представлява потенциалът и как може да се развива. Споделихме кои са любимите ни супергерои от комиксите и филмите и каква е малката разлика между нас и тях. Всеки от участниците имаше възможност да изрисува Tote bag със своя супергерой, неговия специфичен знак или проявление на суперсилите му. В спонтанния екип на Х-мен, който сформирахме, имаше Пикачу – по-бърз от смъртта, който умее да се справя с всякакви предизвикателства; Спас (котка-ябълка, черпеща сила от пръстите на сътворението), чиято суперсила е ефективното комуникиране на информация и знание с хората; Енергията, която рафинира златото от нечистотиите със специално послание да имаме вяра в себе си и в Бог; Аренаф – чиято суперсила е безусловната любов; Йо – със специалното умение да дарява смелост, сила, вяра, воля, надежда и любов; Attention! – специално насочване на вниманието към силата на истината, посредством луминисцентно ласо, вдъхновено от Жената-чудо; Веси и нейната синьо-пурпурна сила – способността да намира решение на всеки проблем, излизайки от лабиринта му с лекотата на пеперуда и Яна – чието красиво всевиждащо око е насочено към миналите неволи, от които е почерпила опит, осъзнатост и много умения за справяне, за да разцъфне като лотос, с нов цвят – послание, че сме способни на трансформация до най-добрата си форма и най-висшите си проявления. До истинското си аз!

Арттерапията е предназначена за групи от ученици и се осъществява в три последователни срещи в Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН – София. Заявяването за участие е по преценка на училищните психолози от софийските училища. Процесът на работа се определя от предварително заявена тема и спрямо очакванията и нуждите на групата. Услугата е безплатна!