Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Какво е да си социален работник? 

Home  >>  Какво е да си социален работник? 

Какво е да си социален работник  и каква е разликата между социалния работник и психолога? На тези и още въпроси отговаряха екип на ПИЦ по ПН – София пред студенти в трети курс, специалност Социална педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Младежите се включиха в информационна среща във връзка с услугите и дейностите, които Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите предлага. Бяха представени структурата на ПИЦ и взаимодействието му с други институции. Г-жа Пламенка Петрова запозна студентите с работата си на социален работник и опита който има като ръководител на единствената по рода си програма за селективна превенция и аутрич работа, насочена към рискови групи.

Д-р Мартин Ценов разясни програмите по универсална превенция, с които се насърчава здравословния начин на живот без употреба, както и възможностите за сътрудничеството на Центъра със столичните училищата. По време на дискусията, той акцентира върху индикативната превенция, при която се цели преустановяване на употребата на психоактивни вещества, като включва психологическа практика със семейства и младежи.

Студентите получиха възможност да се запознаят с примери от практиката и да зададат своите въпроси. Те проявиха интерес към групата за превенция на рецидив и родителските групи за взаимопомощ, които се осъществяват в центъра.
В заключение, д-р В. М. Николова представи на присъстващите дългосрочните информационни кампании, насочени към различните целеви групи, както и предстоящите дейности с доброволците на ПИЦ и заинтересованите страни.