Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Генадий Матвеев в Академия за родители

Home  >>  Новини и събития  >>  Генадий Матвеев в Академия за родители

ФОТОГРАФИИ: Лидия Кулекова

В таз годишното издание на най-големия форум за родители в страната – Академия за родители 2020 – Възпитание и образование взе участие представител на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите – София – Генадий Матвеев. Събитието се проведе на 22.02 (събота) в залите на ет. 5 на НДК.

Прожекцията на „Най-страхотният ден” беше част от програмата на форума и поводът Генадий (от екипа на ПИЦ по ПН – София) не само да вдъхнови присъстващите, но и да ги обнадежди…

Малко повече за филма – той е късометражен и представя американско начално училище, което въвежда „горски петъци” в програмата си – всеки петък училището се провежда в близката гора. Вдъхновени от горските училища в Скандинавия и подкрепени от научни изследвания за важността на свободната игра и връзката с природата като естествено и ключово средство за оформяне на човешката личност и учене, учители и родители откриват чрез собствените си наблюдения огромни промени в децата.

Именно опитът представен във филма може да се използва и прилага както от родители, така и да вдъхновява други училища за подобни инициативи.

Оказва се, че в България също се осъществяват подобни дейности сред природата. Именно за тях разказа Генадий, който е дългогодишен учител и лидер на един от първите авторски екипи, проектирали и реализирали модел на иновативно училище.

В дискусията след филма той сподели за своя опит като ръководител на екип във Валдорфско училище „Проф. Николай Райнов “- София, където осъществява дейности сред природата три пъти седмично; за авторската програма за деца и младежи с девиантно поведение “Възпитателна експедиция в условия на относителна изолация”; за планинските програми с цел превенция на употреба и злоупотреба на психоактивни вещества с ПИЦ по ПН – София.

В дискусията взеха участие още Петрана Петкова (17 г.) и Мартин Стоянов (18 г.) доброволци от ПИЦ по ПН – София, които споделиха своите преживявания в „традиционната“ образователна среда и си спечелиха аплодисментите на аудиторията чрез искрените си разкази.

Мнението е единодушно – в природата общуването е по-приятно, ученето е по-забавно, средата – по-здравословна. „Децата обичат планинските преходи, харесва им да палят огън, да опъват палатки, да покоряват върхове…“, сподели Генадий и даде многобройни лични примери за ползотворни, вълнуващи и образователни планински приключения.