Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Кой стои срещу мен в мрежата? Осведоменост и сигурност в онлайн пространството

Home  >>  Новини и събития  >>  Кой стои срещу мен в мрежата? Осведоменост и сигурност в онлайн пространството

По повод Международния ден за безопасен интернет Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите (ПИЦ по ПН – София) проведе информационно-дискусионна среща на тема „Кой стои срещу мен в мрежата?”. В нея участваха експерти към отдел Киберпрестъпност ГДБОП, психолози, педагози, ученици и журналисти.

Информационно-дискусионната среща целеше повишаване на осведомеността по въпросите на киберсигурността и безопасното поведение в интернет. Програмата на събитието включваше разнообразни активности, които да развият критичното мислене и уменията за предпазване от онлайн заплахи, като същевременно насърчават позитивното и отговорно поведение в цифровото пространство. Всеки участник имаше възможност да научи какво точно може да направи, ако непознат го притеснява в интернет или има подозрения, че не е този, за когото се представя, както и в случай, че е жертва на онлайн тормоз от „приятел”.

Събитието се състоя на 14 февруари 2024 г. в Дом на културата Красно село от 14:30 до 16:00 часа. Инициативата обхвана  доброволците на Превантивно-информационния център и училищни специалисти.

„Нашите доброволци са гимназисти от над 20 столични училища, които целогодишно участват в надграждащи тренинги и разнообразни инициативи за утвърждаване на здравословния начин на живот по метода „връстници обучават връстници”. Част са от Националната програма за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества. Чрез дейностите заложени в нея те тренират социални умения за общуване, умения за самооценка, за отстояване на личните позиции, формулиране на лични цели и т.н. В този смисъл разбирането на причините и последиците от рисковото поведение биха помогнали на юношите да избегнат много от заплахите, които съществуват както в офлайн пространството, така и в интернет”, коментира д-р Цветелина Петкова, директор на ПИЦ по ПН – София.

Допълнително информация:

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите е структура към Столична община. Екипът се състои от психолози и социални работници, които оказват подкрепа на употребяващи алкохол, наркотици или хазартно зависими. Специалистите работят и по редица програми с цел превенция на употребата на психоактивни вещества. Две от тях са с национален обхват и се осъществяват в училищна среда. Те включват срещи с родители на ученици с цел по-добра осведоменост относно ефектите и рисковете от употребата на психоактивни вещества, както и към различни подходи за общуване с децата за решаване на често срещани проблеми. Услугите на Превантивния център са напълно безплатни.