Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Проведе се обучение за училищни специалисти по програма ,,Кодово име ,,Живот” за превенция употребата на психоактивни вещества сред ученици от 5 до 7 клас

Home  >>  Новини и събития  >>  Проведе се обучение за училищни специалисти по програма ,,Кодово име ,,Живот” за превенция употребата на психоактивни вещества сред ученици от 5 до 7 клас

От 5 до 7 февруари училищни психолози и педагогически съветници от 14 столични училища участваха в обучение по програма ,,Кодово име ,,Живот”, за превенция употребата на психоактивни вещества сред ученици от 5 до 7 клас. В първата част на обучението бяха представени теоретичните постановки на превантивната работа, особеностите на тийнейджърската възраст, бяха разгледани рисковите и протективни фактори на ниво семейство и ниво училище. Интересна дискусия, въпроси, размисли и обмен на знания предизвикаха темите за видовете психоактивни вещества и етапите на формиране на зависимостта. Участниците се упражняваха да работят в малки групи и се опитаха да създадат собствен превантивен проект.
Във втората част от обучението училищните специалисти се превъплътиха в петокласници, опитаха се да мислят, действат и реагират от позицията на любопитни и преживяващи тийнейджъри. Практическите упражнения предизвикаха всеобщо въодушевление, смях и ентусиазъм за реализация на програмата в реална среда.
Участниците споделиха колко полезно, интересно и надграждащо е било времето, прекарано заедно и изразиха съжаление, че толкова бързо е минало. Обещахме си да се видим и съберем отново.
Обучението беше реализирано от психолозите на ПИО към ПИЦ по ПН – София – Миглена Петкова, Велислава Цанкова, Жанет Михова и Геновева Димитрова.