Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Приключиха дейностите по проекта „Дерзай смело!”

Home  >>  Приключиха дейностите по проекта „Дерзай смело!”

Приключиха дейностите по проекта „Дерзай смело!”, стартирал през м. юли 2023 г. на Български младежки червен кръст – София, в който Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите взе участие. Проектът е съфинансиран от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2023-2025 г. На 29 февруари представителите на БМЧК обявиха резултатите от всички инициативи проведени в рамките на „Дерзай смело!“, включително от специално проведено  анкетно проучване сред ученици и младежи, относно необходимостта за повишаване на компетенциите им и желанието им за пряко участие в изготвянето и реализирането на събития с добавена стойност към връстниците им.

Проектът „Дерзай смело!“ таргетира младежката аудитория на възраст от 15 до 29 години и цели стимулиране на гражданска активност и формиране на социално отговорно отношение, чрез участието им в комплекс от дейности с местната общност по социално значими теми за социума като превенция на рисково поведение и различните форми на зависимости, опазване на околната среда, стимулиране на здравословния и природощадящ начин на живот, повишаване на дигиталните компетенции. Времетраенето на проектните дейности е с продължителност 9 месеца. Териториалният му обхват е в София.

Една от целите на проекта е да се търси трайно ангажиране и привличане на партньорски организации с различна експертиза в сферата на младежката активност и включването им по теми като умения за живот в общността, формиране на критично мислене за гражданските права, толерантността, дискриминацията, младежкото овластвяване, природосъобразния начин на живот и опазването на околната среда, превенцията на зависимости и агресивното поведение, активния и здравословен начин на живот.

Проектните дейности са многокомпонентни и са структурирани около една или няколко от посочените сфери и включват пряка работа с целевите групи – доброволци на Български младежки Червен кръст – София на възраст от 15 до 18 години, ученици и студенти извън столицата, общо 2350 на брой. Проведените дейности обхващат форми на работа като работни ателиета, фестивали, спортни активности, дискусионни форуми, информационни кампании, изготвяне на анализ, арт занимания, екологични инциативи, презентации, ролеви игри, обучения, обединени под единното мото за повишаване на активността и креативността сред младите хора. Постигнатите резултати от реализацията на проекта стимулират доброволчеството, дефинират и отликват на нуждите на младежката общност. Събитията са конструирани като интерактивна информационна кампания.

Основната цел на проекта е стимулирането на гражданската активност и формирането на социално отговорно отношение в младите хора на възраст от 15 до 29 годишна възраст и в частност, онези от тях ангажирани с доброволческа дейност, чрез участието им в комплекс от дейности, водещи до ангажирането на местната общност по социално значими теми.

Два от основните модела на работа, които са използвани в реализацията на проектните дейности са “Учене, чрез преживяване” и работа по модела “Връстници обучават връстници” . Инициативите са структурирани в няколко напрвления – “Опазване на околната среда и здравословен начин на живот”, “Развиване на умения за живот в общността”, като формиране на критично мислене и “Формиране култура на толернтност и ненасилствена комуникация”. В дейностите адресирани към доброволците на организацията са включени обучения, арт занимания, екологични инициативи и спортни дейности, дискусионни форуми, интерактивни информационни кампании с цел стимулиране на креативното им мислене и инициативността. За студенти и ученици на възраст от 16-22 г. акцент са дейности, включващи техники по формиране на култура на толерантно отношение, младежко взаимодействие, развитие на лидерски умения и умения за живот в общността, изграждане на навици за природосъобразен живот и опазване на околната среда, чрез използването на презентационни, дискусионии и ролеви модели на работа, осъществявани на територията на училищата и университетите с цел привличането на местната младежка общност.

На закриващата пресконференция по повод приключването на проекта бяха представени анализите и изводите от специално проведено проучване[1] сред младите жители на столицата относно информираността им и нагласите им по ключови теми като ефективно образование, гражданска активност и включване.

Обобщени изводи, относно нагласите на младежите за качеството на образователната среда:

  1. Необходими са координирани действия от страна на институционалния и неправителствения сектор с цел оптимизиране качеството на образователната среда.
  2. Използването на неформални методи като „Учене, чрез преживяване“ и „Връстници обучават връстници“ в образователния процес повишават интереса на младежите и спомагат за по-доброто възприемане на учебния материал.
  3. Привличането на външни лектори само би повишило интереса към преподавания предмет.
  4. Привнасянето на допълнителен материал от източници различни от учебниците е желана форма за подпомагане процеса на разбиране.
  5. Необходимо е по-задълбочено отношение към аспекти на психичното здраве на младежите и предоставяне на по-широка възможност за тяхно участие в дейности с практическа насоченост по темата.
  6. Кариерното ориентиране има ключова роля при формирането на нагласите за взимане на решение за продължаване на образованието на младежите в страната.
  7. Необходими са превантивни действия свързани с намаляване на стресовите фактори сред младежите, които са една от причините за формиране на поведение ориентирано към употребата на вещества, водещи до пристрастяване или прилагането на действия, водещи до зависимости.

В заключение, отговорите на въпросите от анкетата насочват към извода за необходимостта от провеждането на системни и координирани действия и информационни кампании сред обществеността с цел повишаване на осведомеността по младежката тематика, както и за формирането на умения за гражданска активност и стимулиране на личностното развитие на младежите.

[1] Анкетното проучване е проведено сред ученици и студенти на възраст от 15 до 29 години в 33 училища и 3 университета. Обхваща и представители от 8 града в България приъстващи на по-мащабните проектни събития. Използвана е анкета в google form по модел за социологическо проучване.