Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Студентската доброволческа общност към ПИЦ по ПН – София “Утре започва от днес” се включи в информационната кампания на Центъра за рисковете от употреба на канабис и алкохол

Home  >>  Студентската доброволческа общност към ПИЦ по ПН – София “Утре започва от днес” се включи в информационната кампания на Центъра за рисковете от употреба на канабис и алкохол

Част от студентската доброволческа общност “Утре започва от днес” към програмата по „Индикативна превенция за юноши и младежи, експериментиращи или употребяващи  психоактивни вещества“ с ръководител Виктория Казакова, посетиха Дневния консултативен център за деца, юноши и родители. Поводът беше информационната кампания на ПИЦ – София за рисковете от употреба на канабис и алкохол, особено при шофиране.

В първата част от срещата, студентите по психология в СУ „Св. Климент Охридски“ изпробваха специалните очила, симулиращи ефектите на алкохол и на марихуана и преминаха импровизираното трасе.  Споделиха, че усещането е „изключително объркващо”; „Всичко се вижда размазано”; „Губиш представа за разстоянието и позициите на обектите около себе си”. „Ценното на това преживяване е, че ясно се открива силният контраст между трезво и нетрезво състояние – слагайки и сваляйки демо очилата. Напълно критичен си към това, което се случва и оценяваш нещата реалистично. А именно, че е изключително рисковано да се шофира след употреба на психоактивни вещества и не бих се качила в автомобил, шофиран от употребил ПАВ.”, сподели един от участниците в дискусията.

Втората част на срещата премина в обсъждане на предстоящите активности в рамките на доброволческата група. Студентите се ангажираха със създаването на кратки видеа на базата на блиц интервюта,  които ще са обединени от обща визия и ще бъдат полезни в превантивната работа на Столичния ПИЦ по ПН.