НИКОТИН

 

История и употреба

 
Едно от първите впечатления на Христофор Колумб от Новия свят бил обичаят на индианците да пушат свити листа от тютюн. По-късно Жан Нико изпраща тютюн на кралица Екатерина Медичи в Европа и така става кръстник на научното название на тютюна - "никотин". Пушенето на тютюн във вид на цигари става популярно около 1840 г. Днес тютюнът (Nicotiana tabacum) се отглежда в много страни, между които е и нашата.
 

Характеристика

 
Никотинът е алкалоид, който се извлича от листата на тютюна. Той е прозрачен, има силен мирис, стипчив и дразнещ вкус. В зависимост от дозировката има кратковременен стимулиращ ефект върху централната нервна система или парализиращо действие. Може да се приема чрез дъвчене, смъркане или пушене (цигари, пури, лули).
 

Признаци и ефекти при употреба

 
Физиологичните и психични ефекти на тютюна се дължат именно на никотина. Когато никотинът попадне в белите дробове, кръвообръщението го пренася до мозъка за. около 10 секунди. Като следствие от въздействието му върху клетките на мозъка се отделят медиатори, които влияят върху поведението. Никотинът оказва влияние и върху периферната нервна система, което се изразява в повишаване на кръвното налягане и пулса. При по-високи дози никотинът може да има потискащо действие с отслабване на вниманието и концентрацията.
 

Последици при продължителна употреба

 
Продължителната употреба на никотин може да доведе до редица увреждания и заболявания: на дихателните пътища - затруднено дишане, хронични бронхити, астма; на сърдечно - съдовата система - повишено кръвно налягане, ускорен пулс, болки в гърдите, увреждане на стените на кръвоносните съдове, нарушено оросяване. Може да доведе и до сърдечен инфаркт.

Пушенето е една от главните причини за рак на устните, езика, слюнчените жлези, ларинкса, хранопровода и белите дробове. Доказано е, че то може да бъде спомагащ фактор и за рака на пикочния мехур, панкреаса и бъбреците. Пушенето и никотинът влияят отрицателно на репродуктивната функция (напр. при мъжете намалява подвижността на сперматозоидите). При хронична злоупотреба се наблюдава намалена работоспособност и лесна уморяемост.

Зависимост... Абстиненция... Предозиране...

 
Към никотина се развива психична, а при част от пушачите и физическа зависимост. Основните симптоми на никотиновият абстинентен синдром са забавен пулс, нервност, раздразнителност, безпокойство, безсъние, намаляване на вниманието и паметовите функции, повишен апетит. Тези симптоми могат да продължат около 1 г. Леталната доза никотин е около 60 мг.

Тютюнопушенето, като форма на зависимост, се нарежда до алкохолния и барбитуровия тип зависимост. Опитите да се намалят вредите и рисковете за здравето от него започват с въвеждането на филтри и производство на цигари, съдържащи по-малко никотин и катрани. Днес съществуват различни средства за отказване от този навик. Някои от тях са разнообразни дъвки, пластири и таблетки.

Лечението на този тип зависимост се провежда чрез заместителна терапия - медикаментозна или немедикаментозна терапия, насочена към промяна на поведението или комбинирана терапия, включваща предходните две.

Анкета
В какви дейности, промотиращи здравословния начин на живот, бихте се включили?

Културни дейности (концерт, театър, други) 
Доброволчески клубове 
Спортни дейности 
Креативни ателиета 
Новини
Тренинг семинар за родители и деца
На 18.11.2017 г. по програма „Избирам себе си” за превенция на употребата на психоактивни вещества се проведе тренинг-семинар за деца и родители в 78. СУ „Христо Смирненски” гр. Банкя. Събитието беше открито от домакините - зам. директорът по административна дейност, г-н Здравков и от гостите в лицето на  д-р ... още »