Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София

Деца и младежи

Home  >>  Деца и младежи

Как да разбера, че имам проблем с наркотиците

Пристрастяването може да се случи на всяка възраст, но обикновено започва, когато човек е млад. Ако продължавате да употребявате наркотици, въпреки вредните последици, може да сте се пристрастили. Важно е да разговаряте с медицински специалист за това – вашето здраве и бъдеще може да са изложени на риск.

Казвали ли са ви приятелите или семейството ви, че се държите по различен начин без видима причина – например, като се оттегляте, че често сте уморени, депресирани или враждебни? Вслушайте се и се запитайте дали не са прави и бъдете честни със себе си. Тези промени могат да бъдат знак, че развивате проблем, свързан с наркотиците. Родителите понякога пренебрегват такива признаци, смятайки, че те са нормална част от юношеските години. Само вие знаете със сигурност дали развивате проблем поради употребата на наркотици. Ето някои други признаци:

  • излизаш с различни приятели
  • не се грижиш за външния ви вид
  • имаш по-ниски оценки в училище
  • пропускаш часове или бягаш от училище
  • губиш на интерес към любимите ти дейности
  • имаш проблеми в училище или със закона
  • имаш различни навици на хранене или сън
  • повече трудности при комуникацията с членове на семейството и приятели

 

Няма определен типаж човек, който става зависим. Може да се случи на всеки.

Благодарение на науката, ние знаем повече от всякога как наркотиците влияят върху мозъка, а също така знаем, че зависимостта може успешно да се лекува, за да се помогне на младите хора да спрат употребата на наркотици и да водят пълноценен живот. Важно е да поискате помощ колкото се може по-рано, когато за първи път заподозрете, че може би имате проблем. Не чакайте да се пристрастите, за да потърсите помощ. Ако смятате, че сте пристрастени, има лечение, което може да ви помогне. Не чакайте и минута повече, за да потърсите помощ.

 

 Защо не бих могъл да спра сам наркотиците?

Повтарящата се употреба на наркотици променя мозъка. Мозъчните изследвания на зависими към наркотиците показват промени в областите на мозъка, които са необходими, за ученето и запомнянето, за вземането на добри решения и за контрола. Отказването е трудно, дори и за тези, които се чувстват готови за това. Ако не си сигурен, че си пристрастен, би било полезно да се консултираш с някой от специалистите от нашия екип. Ако пък си опитвал и не си успял да се откажеш, това не означава, че си лош човек, а само че имаш заболяване, което трябва да бъде лекувано. На тел: 02 931 12 02, можеш да си запишеш консултация с психолог, който да те подкрепи в лечението. Консултациите в центъра са анонимни, безплатни и целта им е да помогнат.

 

Ако искам да потърся помощ, от къде трябва да започна?

Да поискате помощ е първата важна стъпка, която е необходимо да предприемете. Ако имате добри отношения с родителите си, започнете от там. Помолете ги да прочетат секцията за родители на тази страница и да позвънят на тел: 02 931 12 02 за да си запишете час за консултация с психолог, психиатър? или социален работник. Ако нямате добри отношения с родителите си (или ако имат някакви собствени проблеми и самите те се нуждаят от помощ), намерете друг възрастен, на когото имате доверие, и го помолете за помощ. Най-добре би било да дойдете заедно с близък възрастен на консултация, но при невъзможност, елате сами. Необходимо е да се прецени до каква степен имате вредна употреба или сте развили зависимост, дали се налага да минете през заведение за детокс и дали не се налага лечение в заведение за психосоциална рехабилитация.

Необходимо е много кураж да се потърси помощ за евентуален проблем с наркотиците, защото предстои много крачки да се извървят. Но лечението работи и можете да се възстановите. Нужно е само време, търпение и упорита работа. Важно е, защото няма да сте готови да излезете в света сами, докато не се погрижите за този проблем. Лечението ще ви помогне да противодействате на непреодолимото желание за употреба, за да можете да си възвърнете контрола върху живота си.

 

Страхувам се, че информацията, която ще споделя, ще бъде предадена изцяло на родителите ми. Мога ли да избегна това?

Има етичен кодекс за поверителност, според който информацията, която ще споделите на психолога и лекаря, е поверителна и не е необходимо родителите ви да знаят всичко.

Има едно изключение от това правило: психолозите и лекарите могат да говорят с родителите и институции, ако смятат, че има опасност да нараните себе си или някой друг.

 

Какви въпроси ще ми задава психологът или психиатърът?

Специалистите ще ви зададат серия от въпроси за употребата на алкохол и наркотици и други рискови поведения, училището, комуникацията с родители и приятели и т.н. Специалистите могат да ви помогнат най-добре, ако кажете истината. Може също да ви помолят да направите уринен тест, който ще предостави важна информация за употребата на наркотици.

Ако целта ви е наистина да се подобрите и да си върнете стария живот, трябва да си сътрудничите със специалистите. Ако смятате, че проблемите в дома само ви затрудняват да останете чисти, споделете тази информация с психолога си.

 

Какво представлява лечението?

Лечението на зависимостта от психоактивни вещества зависи от проблема на всеки пациент и други медицински, психиатрични и социални проблеми.

ПИЦ по ПН – София  предлага консултация с психиатър и регулярни консултации с психолог.

 

Не се чувствам добре когато спра наркотиците. Налага ли се да ги спра изведнъж?

Възстановяването винаги се основава на нуждите на човека. Въпреки това, ако сте дошли на консултация и все още използвате наркотици, едно от първите неща, които заедно със специалистите по пристрастяване трябва да направите, е да ви помогне безопасно да премахнете наркотиците от вашето тяло (т. нар. “детокс”). Детокса е важен, защото психоактивните вещества нарушават умствените способности, а вие се нуждаете от тях, за да работи лечението за вас.

Когато хората за първи път спрат употребата на наркотици, те могат да изпитат различни физически и емоционални симптоми на абстиненция, включително депресия, тревожност и други нарушения на настроението, както и безпокойство, и безсъние. Не забравяйте да се обърнете към специалисти, които да ви помогнат да преминете през този процес, да ви осигурят безопасност и да облекчат симптомите. В зависимост от ситуацията, може да се наложи прием на лекарства за намаляване на симптомите на абстиненция, което ще улесни спирането на употребата.

 

Кой ще ми помогне по пътя на отказването?

Различни специалисти по зависимостите ще бъдат включени във вашата грижа – психиатър, психолози и социални работници. Те ще работят като екип.

 

Има ли лекарства, които ще ми помогнат да спра?

Има лекарства, които помагат за лечение на пристрастяването към алкохол, никотин и опиоиди (хероин и болкоуспокояващи). Когато се предписват лекарства, то те се комбинират с психотерапия.

Лекарствата понякога се предписват и за подпомагане абстиненцията и за лечение на възможни психични заболявания (като депресия), които могат да допринесат за проблема с наркотиците. Обсъдете с психиатър какви лекарства са подходящи за вашата конкретна ситуация.

 

Бил съм вече на лечение и сега пак употребявам. Защо да опитам тоново?

Ако вече сте били на лечение, това означава, че вече сте научили много от уменията, необходими за възстановяване от пристрастяването и е необходимо да опитате отново. Рецидивирането (връщане към употребата на наркотици след временно откъсване от тях) не означава, че първото лечение не е било успешно. Хората с всички видове заболявания рецидивират. Хората с други хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет и астма, които имат както физически, така и поведенчески компоненти, рецидивират до толкова, колкото и хората, които имат зависимост.

Лечението на всички хронични заболявания, включително пристрастяването, включва извършването на трудни промени в начина на живот и действия, така че по пътя може да се очакват неуспехи. Връщането към употребата на наркотици означава, че лечението трябва да започне отново или да се коригира, или че този път може да се нуждаете от различно лечение.

 

От какъв тип консултиране се нуждая?

Психолозите в ПИЦ по ПН – София помагат на тийнейджърите и младите възрастни да намерят себе си, да се насочат към здравословен начин на живот и алтернативи на наркотиците, които да ги карат да се чувстват удовлетворени. Тук можете да изградите умения за справяне с негативни емоции и справяне в трудни ситуации, да разрешите конфликти с родители и приятели и да бъдете мотивирани да се възстановите от проблема с наркотиците

Консултациите могат да се провеждат само с вас, но по-ефективно би било ако се включат един или повече от вашите родители или други членове на семейството.

 

Не обичам да лъжа родителите си, но те не разбират мен и проблемите ми. Ако говорим за алкохол и наркотици, те започват да крещят. Как да избегна това?

Първо, не забравяйте, че някога те също са били тийнейджъри и разбират живота на тийнейджърите повече, отколкото си мислите. Второ, когато за първи път им разкажете за проблема си, те могат да се ядосат от страх и тревога. Те могат да повишат гласа си, защото са много, много притеснени за вас и вашето бъдеще. Опитайте се да останете спокойни и просто помолете за помощ. Повторете отново и отново, че имате нужда от тяхната помощ.

Родителите се ядосват, когато разберат, че децата им лъжат. Вие не се ли ядосвате, когато някой близък ви лъже? Бъдете честни с тях. Кажете им, че искате да се промените и се нуждаете от тяхната помощ.

 

Когато употребявам наркотици се чувствам по-малко депресиран. Какво лошо има в това?

Облекчението, което усещате е само временно и може да доведе до повече проблеми, тъй като мозъкът и тялото започват да жадуват за все повече и повече наркотици, само за да се чувстват нормално. Потърсете специалист за депресията, както и за употребата на наркотици. Много често се случва да имате две съпътстващи заболявания едновременно, които си влияят едно друго.

Уведомете лекар за депресията (или други проблеми с психичното здраве), както и за употребата на наркотици. Има много лекарства, които не са пристрастяващи и могат да помогнат при депресия или други проблеми, свързани с психичното здраве.